На овим претраживачима не чувајте шифре

ГС
Foto: Илустрација

РедЛине Стеалер, злонамјерни малвер за крађу информација, оперише на популарним платформама какве су Хром, Опера и Едге. Аналитичари безбједности савјетују да се шифре на овим претраживачима не чувају.

Злонамјерни РедЛине малвер могуће је легално набавити на цyбер-криме форумима за око 200 долара и лако га је користити. Служи за крађу информација о роби. Безбједносни центар, АхнЛаб АСЕЦ, упозорио је да коришћење ауто-логин опције на wеб броwсерима није добра идеја.

Малвер погађа подједнако и појединце и организације. Аналитичари су навели примјер сарадника једне компаније, који је изгубио креденцијале за ВПН налог, што је послужило као основ да РедЛине неколико мјесеци касније информације злоупотријеби и хакује мрежу компаније, пише "ПЦПресс".

Занимљиво је да у случају РедЛине-а не помаже ни анти-вирус, јер не успијева да детектује и уклони пријетњу. Малвер циља на "Логин Дата" фајл у броwсерима и складишти податке за логовање у СQЛите базама података. Док су складишта шифара за броwсер шифрована, РедЛине је у могућности да разбије шифру, докле год је логован као корисник. Пошто се малвер понаша као заражени корисник, може да извуче шифре са његовог профила на претраживачу.

Цхроме енкриптује шифре уз помоћ ЦрyптПротецтДата функције, изграђене у Wиндоwс-у. Иако је ово веома сигурна функција која користи троструки ДЕС алгоритам и креира посебне корисничке кључеве за енкрипцију, и даље је могуће декриптовати, уколико сте улоговани на исти налог као корисник који је налог користио за енкрипцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана