Море топлије због екстремних врућина, пријети изумирање угрожених врста

Срна
Foto: Илустрација

ЛИСАБОН - Високе температуре широм Европе овог мјесеца изазвале су продужени топлотни талас у Средоземном мору који би могао да опустоши екосистеме и убије неколико врста у наредним недјељама, упозорили су научници.

Екстремне врућине последњих недеља већ су изазвале пожаре и довеле до хиљада смртних случајева у Европи, пренео је Ројтерс.

Топлији ваздух, заједно са промјенљивим океанским струјама и стабилном површином мора, загријали су приобалне медитеранске воде за неколико степени Целзијуса изнад просјечне температуре од 24 степена Целзијусових до 26 степена Целзијусових за ово доба године.

Воде између шпанских Балеарских острва и италијанске обале биле су до пет степени Целзијусових топлије него у исто вријеме прошле године, саопштила је данас Шпанска метеоролошка агенција АМЕТ - истовремено упозоравајући да ће температуре око шпанске обале бити више од три до четири степена Целзијусових најкраће до средине августа.

Шпанска лучка управа саопштила је да је вода у Кабо де Гати, на југоистоку земље, у понедјељак забиљежила 10-годишњи рекорд од скоро 28 степени Целзијусових.

Стручњак за океане Жан-Пјер Гатусо рекао је британској новинској агенцији да је 25. јула измјерена температура воде у близини француског приморског града Нице 29,2 степени Целзијусових - око 3,5 степени Целзијусових више у односу на исти дан прошле године.

“Ово је апсолутни рекорд од најмање 1994. године, а врло вјероватно и раније. Океан и море су нека врста сунђера за врућину” објаснио је Гатусо.

Морски топлотни таласи погодили су Медитеран од 2015. до 2019. године, што је довело до масовног одумирања морског живота, показало је овонедјељно истраживање шпанског Института за морске науке.
Овогодишњи топлотни талас је гори.

“Дужи је, а и магнитуда је већа” рекао је Гатусо и додао да ће угрожене врсте угинути вјероватно касније у августу.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана