More toplije zbog ekstremnih vrućina, prijeti izumiranje ugroženih vrsta

Srna
Foto: Ilustracija

LISABON - Visoke temperature širom Evrope ovog mjeseca izazvale su produženi toplotni talas u Sredozemnom moru koji bi mogao da opustoši ekosisteme i ubije nekoliko vrsta u narednim nedjeljama, upozorili su naučnici.

Ekstremne vrućine poslednjih nedelja već su izazvale požare i dovele do hiljada smrtnih slučajeva u Evropi, preneo je Rojters.

Topliji vazduh, zajedno sa promjenljivim okeanskim strujama i stabilnom površinom mora, zagrijali su priobalne mediteranske vode za nekoliko stepeni Celzijusa iznad prosječne temperature od 24 stepena Celzijusovih do 26 stepena Celzijusovih za ovo doba godine.

Vode između španskih Balearskih ostrva i italijanske obale bile su do pet stepeni Celzijusovih toplije nego u isto vrijeme prošle godine, saopštila je danas Španska meteorološka agencija AMET - istovremeno upozoravajući da će temperature oko španske obale biti više od tri do četiri stepena Celzijusovih najkraće do sredine avgusta.

Španska lučka uprava saopštila je da je voda u Kabo de Gati, na jugoistoku zemlje, u ponedjeljak zabilježila 10-godišnji rekord od skoro 28 stepeni Celzijusovih.

Stručnjak za okeane Žan-Pjer Gatuso rekao je britanskoj novinskoj agenciji da je 25. jula izmjerena temperatura vode u blizini francuskog primorskog grada Nice 29,2 stepeni Celzijusovih - oko 3,5 stepeni Celzijusovih više u odnosu na isti dan prošle godine.

“Ovo je apsolutni rekord od najmanje 1994. godine, a vrlo vjerovatno i ranije. Okean i more su neka vrsta sunđera za vrućinu” objasnio je Gatuso.

Morski toplotni talasi pogodili su Mediteran od 2015. do 2019. godine, što je dovelo do masovnog odumiranja morskog života, pokazalo je ovonedjeljno istraživanje španskog Instituta za morske nauke.
Ovogodišnji toplotni talas je gori.

“Duži je, a i magnituda je veća” rekao je Gatuso i dodao da će ugrožene vrste uginuti vjerovatno kasnije u avgustu.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana