Мистериозно језеро чије тајне проучава и НАСА

GS
Foto: Printscreen

Турски и амерички научници који су истраживали обале језера Салда открили су седименте који су формирани помоћу микроба

Салда је идеално уточиште за оне који желе побјећи на одмор, а притом и искусити добробити љековитог блата и уживати у нестварно лијепом крајолику.

На земљи нема пуно мјеста на којима можемо видјети најстарије „живе фосиле“, познате као строматолити, који пружају увиде у еволуцијску историју планете. Занимљиви облици чије име потиче од ријечи за подлогу и стијену једни су од првих физичких доказа о постојању живота. Строматолити дају назнаке како је Земља могла изгледати милијарде година прије, када су ти фосили и настали.

Живи фосили могу нарасти до висине од метра, али јако полако: расту око 0,3 мм годишње. Најстарији строматолити на свијету налазе се у западној Аустралији и имају око 3,5 милијарде година, али ти занимљиви облици могу се видјети и пуно ближе – на острву Пагу или пак на „турским Малдивима“, на језеру Салда. Строматолити се углавном могу видјети уз језера високог салинитета, али у Турској се налази највеће налазиште слатководних живих фосила.

Турски и амерички научници који су истраживали обале језера Салда открили су седименте који су формирани помоћу микроба, а стручњаци НАСА желе провјерити налазе ли се и на Марсу те открити вјероватности постојања живота на другим планетама.

Иако се назива турским Малдивима, на лијепом, вулканском језеру не треба очекивати високе температуре. Салда се налази на висини од 1.160 метара па је идеално уточиште за оне који желе побјећи од врућег љета, а притом и искусити добробити љековитог блата које се препоручује онима с дерматолошким тегобама и болестима – или тек дивити крајолику које као да је с неке друге планете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана