Маск:"Тесла" ће вјероватно опет прихватити биткоин

Танјуг
Foto: Агенције

ЛОНДОН - Компанија „Тесла" ће највероватније поново почети са прихватањем биткоина као средства плаћања, када обави дубинску анализу количине обновљивих извора енергије коришћених „за рударенје" те валуте, изјавио је оснивач и директор тог америчког произвођача електричних аутомобила Илон Маск.

Он је у мају изазвао пад цијена биткоина, када је рекао да ће његова компанија престати са прихватањем криптовалуте као средства плаћања, јер се приликом „рударенја" биткоина користе огромне количине електричне енергије, махом произведене из фосилних горива, подсећа британски лист „Гардијан".

Међутим, Маскови коментари на једној јучерашнјој конференцији проузроковали су осмопроцентни скок биткоина на 32.160 долара.

„Желио сам дубинску анализу како бих потврдио да је проценат употребе обновљиве енергије највјероватније 50 одсто или већи, и да постоји тренд повећања тог броја, а ако буде тако, компанија ''Тесла'' би наставила да прихвата биткоин", рекао је Маск.

Неки „Теслини" инвеститори, заједно са еколозима, све су критичнији према начину на који се биткоин „копа" користећи велике количине електричне енергије произведене фосилним горивима. Међутим, све више „рудара" дигиталних валута покушава да искористи обновљиву енергију за ублажаваље негативних посљедица на животну средину. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана