Марс нови дом за 250.000 људи

Г.С.
Марс нови дом за 250.000 људи

Архитектонски студио АБИБОО, који има представништва широм свијета, представио је планове прве насеобине на Марсу на којој ће један од пет градова чија се изградња планира на Црвеној планети бити главни град Њуа Сити, у којем ће моћи да живи 250.000 људи.

Изградња је планирана дуж стијене у Темпе Менсу на Марсу и градиће се вертикално, умјесто хоризонтално, у унутрашњости литице, да би се смањио ефекат атмосферског притиска и зрачења које је за људе смртоносно.

Град би требало да има основна обиљежја као и градови на Земљи, укључујући канцеларије, станове, па чак и зелене површине. Дизајн простора заснован је на научним истраживањима “Сонет нетворка” и Друштва “Марс”.

Студио АБИБОО је представио и изглед унутрашњости просторија, а стијене ће омогућити сваком будућем становнику да живи у одвојеним просторијама, али и да има приступ другим дијеловима града намијењеним за пољопривредну производњу и производњу енергије. Становници ће моћи да се баве и сточарством, јер је циљ овог пројекта да се изгради самоодржива цивилизација на Марсу, која може да преживи без сталног транспорта намирница са Земље.

Оснивач АБИБОО-а Алфредо Муњоз рекао је да је неопходно обавити бројне анализе да бисмо схватили какви их све изазови очекују на Марсу.

- Морамо да се суочимо са изазовима које Марс поставља, а један од њих је и гравитација, која је за двије трећине мања него на Земљи. Међутим, срећом, ту је угљен-диоксид и вода на Марсу. Вода је велика предност и омогућиће нам да имамо потребан материјал за изградњу. Помоћу воде и угљен-диоксида ћемо створити угљеник, а помоћу њега челик. У суштини, АБИБОО планира да у изградњи користи само материјале са Марса - наводи Муњоз.

Људи који би жељели да се настане у овом граду на Марсу мораће ипак да то препусте будућим генерацијама, јер се предвиђа да изградња започне тек 2054. године, а усељење ће се највероватније догодити 2.100. У будући Њуа Сити ће моћи да се смјести око 250.000 људи, а име му потиче од митолошке кинеске богиње Њуе, која је заштитница људи.

Што се тиче рекреације, људи ће моћи да упражњавају исте активности као и на Земљи. Од спорта до камповања. Долазак са Земље на Марс ће бити незгодан, али није немогућ. Чартер-ракете за превоз ће кретати на сваких 26 мјесеци, а свако путовање ће трајати од једног до три мјесеца. Цијена карте у једном правцу за оне који би да се преселе на Марс износиће око 300.000 долара, али не мора да значи да се до 2100. године и то неће промијенити.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана