Љекари открили нови орган у људском тијелу

GS
Foto: Freepik

Препоруком европског и америчког удружења за торакалну (грудну) и кардио-торакалну хирургију аорта је крајем фебруара ове године добила статус органа у човјековом организму.

Поред срца, плућа и мозга и аорта ће се одсада посебно пратити и постојаће јасно дефинисана правила за њено функционисање и лијечење, објаснио је доцент др Немања Ђенић, начелник Клинике за ургентну интерну медицину ВМА.

Главна ствар код лијечења аорте је да се пацијенту продужава живот, истиче др Ђенић. Наводи да је медицина толико напредовала да је омогућено и минимално инвазивно лијечење аорте. Др Немања Ђенић каже и да је важно бити упознат са генетском предиспозицијом болести аорте, као и да ће веома прецизно бити одређени критеријуми који дефинишу здраву аорту.

"Најважнија ствар је добро испитати пацијента. Пацијенти који имају неодређене, недефинисане болове у грудима, то је један од симптома који би могао указивати на васкуларне болести, пре свега на аорту. Друга ствар је добро урадити преглед. Ја увијек кажем својим студентима: 'Добро пипните стомак'. Нажалост некада болести аорте иду без икаквих препознатљивих симптома, а могу некада да буду смртоносне и нису ријетке. На примјер, проширена аорта или чувена анеуризма аорте једна је од честих патологија у медицини. Њу можемо физикалним прегледом наћи - напипати проширење које пулсира. Такође, пацијентима препоручујемо и здрав начин живота", објашњава др Ђенић.

Др Немања Ђенић истиче да је аорта кључни орган и највећи крвни суд који храни све остале органе.

"Она је јако важна јер било какве промена и обољења на њој могу да доводу до смртног исхода. Нажалост, врло често смртност од обољења аорте јесте велика", објаснио је др кардиолог Ђенић.

Др Ђенић напомиње да никако не треба игнорисати симптоме попут гушења, главобоље, болове у грудима, али и отицање ногу. Такође, изузетно је важно проверавати редовно крвни притисак, шећер и холестерол.

"Први и кључни знак срчане слабости је гушење. Углавном је то недостатак ваздуха или гушење у лежећем ставу. Кад пацијент легне, и каже да су му потребна два јастука, да мора да сједне и тако проведе ноћ... То су кључни знаци срчане слабости. Други важан симптом је отицање ногу", објаснио је др Ђенић за РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана