Кина развила "умјетни мјесец" за симулацију лунарних услов на Земљи

ГС
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

Научници у Кини су направили истраживачко постројење у којем се налази "умјетни мјесец", а које омогућава симулирање за услов ниске гравитације на Земљи за мале предмете.

 Ове информације долазе у вријеме када се Кина амбициозно придружује елити свемирских суперсила, односно Русији и САД-у. Кинези се надају да ће им ново постројење помоћи да се припреме за слање прве посаде на Мјесец.Умјетни мјесец је смјештен у унутрашњости вакуумске коморе пречника само 60 центиметара, а моћи ће учинити да гравитација "нестане на жељени период", барем тако тврди научник Ли Руилин с Кинеског универзитета за рударсво и технологију.

"Неки експерименти попут теста утјецаја трају свега неколико секунди у симулатору, док други трају данима", рекао је Ли.Истраживачи користе магнетно поље које је довољно снажно да магнетизира мале предмете те да они лебде. Заправо, постројење је инспирисано експериментима физичара Андреwа Геима, који је помоћу магнета омогућио жаби да лебди.Док постројење кинеског магнетног умјетног мјесеца баш не омогућава реалну симулацију ниске гравитације на Мјесецу, оно ипак дозвољава тестирање опреме у сличним увјетима.

Оно би требало помоћи у тестирању опреме на Земљи у малом симулираном простору. Научници намјеравају провјерити да ли се опрема за 3Д принтање може користити у условима ниске гравитације, да ли се може слати технологија за конструкцију лунарних станишта, као и друга опрема.Најновији приједлози за симулацију гравитације се односе на будућа свемирска ротирајућа станишта. Један од приједлога је "мегасателитско насеље" које кружи око патуљасте планете Церес, а други представља свемирски хотел.

Умјесто кориштења магнета, обје конструкције би се лагано ротирале и симулирале гравитацију у свемиру.Кинеска свемирска агенција је постала прва која је открила воду на површини Мјесеца помоћу своје лунарне сонде Change -5. Свемирски програм се брзо развија те за циљ има одлазак посаде на Марс прије него то учине компанија Space-X и америчка свемирска агенција НАСА,преноси Кликс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана