Из трећег покушаја успјешно лансирана највећа ракета у историји

GS
Foto: X.com

Spacex је данас из трећег покушаја успјешно лансирао Starship, најмоћнију ракету на свијету, кључну за НАСА-ине планове чији је циљ превоз и слијетање астронаута на Мјесец и удаљеније дестинације касније у овој деценији, као и за испуњење нада Илона Маска о могућем насељавању Марса.

Два претходна покушаја завршила су спектакуларним експлозијама, али је компанија те неуспјехе искористила да усаврши систем.

Лансирање се десило око 13 часова по средњоевропском времену, након што је Савезна управа за авијацију (ФАА) јуче за то дала зелено свјетло.

Када се споје двије фазе Starshipa, ракета је висока 121 метар и висином надмашује Кип слободе. Његов бустер при лансирању производи 74.3 мегањутна потиска, што је готово двоструко више од друге најјаче ракете на свијету, НАСА-ина Space Launch Systema (СЛС), мада је потоњи сада у потпуности оперативан, преноси Index.hr.

Старсхипов трећи тест лансирања у потпуно сложеној конфигурацији биће најамбициознији досад. Осим што би требао отићи више и даље, међу циљевима су отварање и затварање Старсхипових врата за користан терет да би се тестирала његова способност испоруке сателита и другог терета у свемир.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана