Истраживање: Научници развили говеђи пиринач

GS
Foto: GettyImages

СЕУЛ- Јужнокорејски истраживачи успјели су да узгоје говеђе ћелије у зрну пиринча, што је, како кажу, велики корак ка постизању одрживог, приступачног и еколошки прихватљивог извора протеина који би могао да замијени узгајање говеда за месо.

Професор Џинке Хонг са Универзитета Јонсеи у Сеулу, који је водио истраживање објављено у часопису "Метер", рекао је да је "говеђи пиринач" први производ те врсте.

Зрна пиринча користе се као основа за култивацију животињских мишићних и масних ћелија.

У истраживању, зрна пиринча су третирана ензимима да би се створила оптимална средина за раст ћелија, а затим су им инфузиране говеђе ћелије које су култивисане да би се постигао коначни хибридни производ, који подсјећа на ружичасто зрно пиринча.

Тим са Јонсеија није први који ради на месним производима узгојеним у лабораторији. Компаније широм свијета су лансирале култивисано месо, а неки од најновијих производа су пилетину и јегуља на биљној бази, узгајане на бази соје, које се продају у Сингапуру.

Хонгов тим је саопштио да пиринач има предност у погледу безбједности у односу на соју или орашасте плодове, јер је мање људи алергично на њега.

Говеђи пиринач садржи око осам одсто више протеина и седам одсто више масти од конвенционалног пиринча. Хонг је напоменуо да је протеин 18 одсто животињског поријекла, што га чини богатим извором есенцијалних аминокиселина.

Хонг је додао да би култивисани говећи пиринач, по цијени од око два долара по килограму и са далеко мањим угљеничним отиском од традиционалних производа од говедине, могао би да буде конкурентан на полицама намирница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана