Истраживања у Кини показала да трећа доза "Синофарма" појачава ћелијски одговор

Срна
Foto: архива

ПЕКИНГ - Трећа доза "Синофармове" вакцине против вируса корона доводи до опоравка и повећања броја антитијела који је опао у мјесецима након друге дозе, резултати су истраживања проведених у Кини.

Трећа доза, такође, повећава одговор ћелија на вируса корона.

Резултати истраживања, који тек треба да буду подвргнути стручној рецензији, долазе у вријеме када Кина почиње да даје трећу дозу вакцине проитив ковида 19 високо ризичним припадницима популације, док расте забринутост да би опадајући ниво антитијела временом могао ослабити заштиту од вируса.

Отприлике пет мјесеци након друге дозе "Синофармове" вакцине, према анализи узорака узетих од вакцинисаних здравствених радника, просјечна концентрација неутрализирајућих антитијела против вируса пала је за 70 одсто у односу на ниво који је забиљежен четири седмице након друге дозе.

Али, недјељу дана након треће дозе, концентрација антитијела порасла је 7,2 пута у поређењу са нивоом који је виђен пет мјесеци након друге дозе, рекли су истраживачи из болнице повезане са Универзитетом Сун Јат Сен.

Ћелијски одговори, још један важан дио људског имунолошког система, такође су се побољшали након треће дозе "Синофармове" вакцине.

У студији се не наводи како би промјене концентрације антитијела могле да утичу на ефикасност вакцине, нити како појачана антитијела дјелују против сојева вируса корона.

Али неки научници кажу да је потребно више података да би се одлучило да ли су потребне додатне дозе.

"И хуморални и ћелијски одговори индуковани су трећом дозом снажно и брзо", истакли су истраживачи, додајући да би ћелијски одговори могли бити кључни за трајну заштиту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана