Иноватори из БиХ освојили пет златних медаља у Нигерији

Фена
Foto: Image by vivecaselander0 from Pixabay

Лијепа првомајска честитка, са малим закашњењем, стигла је бх. иноваторима из Нигерије - пет чланова Асоцијације иноватора Босне и Херцеговине (АИБиХ) добило је пет златних медаља за пет иновација које су представили на међународној изложби у двомилионском граду Порт Харкор (Нигерија).

Награђене иноваторке су – Цазињанка Мелиха Клопић Муртић, магистар биолошких наука, први пут се представила и одмах златном медаљом овјенчана за “Чврсти шампон за јачање коријена косе”, те њена колегиница по научном звању Сарајка Нађа Зубчевић, за “Антибибактеријску тоалетну шољу”.

Истовремено, награђена су двојица иноватора из Требиња – Борко Бабаљ (Воћни сок за отапање глутена) и Драган Спаић (Термос-кошница).

Још је једна златна иновација премијерно изложена из Херцеговине – “Антивирусна маска”, аутора Сашенка Садиковића из Љубушког.

Асоцијација иноватора БиХ на овај начин, редовним промоцијама бх. иновација у свјетској конкуренцији представља авангардног гласноговорника бх. привредног потенцијала и, истовремено, поузданог промотора БиХ као земље у којој дјелују креатори техничко-технолошких иновација употребљивих широм свијета.

Недавно је то потврдила и др Ениола Ајаји, амбасадорка Нигерије у Мађарској.

“За мене је велика част бити акредитиран нерезидентни амбасадор у Босни и Херцеговини. Привредна сарадња наше двије земље је веома обећавајућа. Много је заједничких интересних тачака и могућности за сарадњу”, казала је Ајаји, саопштено је из Асоцијације иноватора БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана