Хеликоптер Ingenuity није успио полетјети четврти пут на Марсу

Г.С.
Хеликоптер Ingenuity није успио полетјети четврти пут на Марсу

Фото: Илустрација ђ Хеликоптер Ingenuity није успио полетјети Хеликоптер Ingenuity, који је америчка свемирска агенција НАСА послала на Марс заједно с ровером Perseverance, није успио обавити четврти планирани лет.

Четврти лет је требао бити прави “тренинг” за хеликоптер Ingenuity, али се то није догодило. Летјелица тешка 1,8 кг је требала полетјети из кратера Језеро у четвртак, но од тога није било ништа јер се ингенуитy није винуо у висину.

НАСА анализира узрок овог проблема те намјерава покушати поново.

Ingenuity је “штуцнуо” и прије покушаја првог лета када није направио транзицију у мод летења као што је планирано. Тим који стоји иза овог пројекта је промијенио командну секвенцу након чега је Ingenuity полетио на Марсу и тако исписао хисторију.

Исто рјешење би требало бити ефикасно у 85 посто случајева.

Ingenuity је слетио на Марс у утроби ровера Perseverance 18. фебруара, а на тлу се нашао 3. априла када су започеле припеме за летове. Дизајниран је како би се утврдило да ли је зрачно истраживање могуће на Марсу.

Досад је хеликоптер обавио три лета, први 19., други 22. и трећи 25. априла. Током трећег лета је прешао 100 метара и достигао брзину од 7,2 km/h. Тај лет је трајао 80 секунди.

Четврти лет је требао помјерити границе, односно хеликоптер је требао летјети 266 м и достићи брзину од 13 km/h, а дужина лета је планирана на 117 секунди.

Укупно је планирано обавити пет летова током једног мјесеца, јер се ровер персеверанце мора фокусирати на своју мисију тражења знакова некадашњег живота и прикупљања узорака за транспорт на Земљу преноси klix.ba

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана