Графенске батерије стижу на тржиште: Брже пуњење и већи капацитет

Б92
Графенске батерије стижу на тржиште: Брже пуњење и већи капацитет

Већ неко вријеме графен се сматра сљедећим кораком у развоју батерија за паметне уређаје.

Изгледа да се ближи дан када ће ово постати стварност. 

Било да се ради о телефонима или преносним конзолама, максималан животни век литијум-јонске батерије постаје све краћи.

Real Graphene, технолошки бизнис из Лос Анђелеса, желе да буду први који ће дубље закорачити у тржиште графенских батерија.

Раније смо писали о батеријама од сумпора, које су још увијек у развитку, и које би требало знатно да продуже животни вијек наших уређаја. Док не постану свакодневна ствар, реалније су графенске батерије.

Real Graphene батерије долазе у двије величине, верзији од 10.000 мАх и другој верзији која има 20.000 мАх. Ако је вјеровати ранијим подацима о графенским батеријама, требало би да имају имају бројне предности у односу на литијумске.

Као прво, брже се пуне, па тако овој мањој (10.000 мАх) треба свега 50 минута да се потпуно напуни.

Графен као материјал је такође изузетно лаган, па би могао довести до лакших батерија,што је увек добродошла промјена. 

Међутим, за сада, чак ни батерије које долазе из ове компаније нису од чистог графена - оне су мешавина графена и литијума.

Упркос томе, реалност је да ће батерије са повећаним графеном бити скупље од тренутних литијумских, јер како Real Graphene процењује, потребно је 30 одсто више ресурса да се направе. 

То је значајан скок у цени, па не би требало да нас чуди уколико још увек не буду широко распрострањене, бар док се не снизи цена производња, а самим тим и цена производа у којима би биле, пише Pocket-lint.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана