Ген неандерталца за три пута повећава ризик од тежег облика Ковида 19

Срна
Foto: N1

ЛОНДОН- Ген неандерталца, који има одређени број људи, могао би да буде један од фактора ризика током пандемије вируса корона, јер код таквих особа може доћи до тежих облика заражености, тврде научници.

На почетку пандемије одмах су уочене одређене групе људи (старије особе, чешће мушкарци, односно особе са одређеним коморбидитетима) којима пријети већи ризик од тежих посљедица и смрти од Kовида 19.

С временом је откривено да у неким случајевима важну улогу има и генетски фактор, а даља истраживања и неке генетске студије идентификовале су групу гена на хромозому три као мјесто ризика за респираторни колапс код особа заражених вирусом корона.

То је заинтересовало научнике који су током истраживања наишли на ген који су данашњи људи наслиједили од неандерталаца, са којима су се хуманоиди повремено мијешали прије 40.000-60.000 година.

Тај неандерталски ген данас у себи носи готово 50 досто особа у Јужној Азији и око 16 одсто Европљана, наводи портал "Нејчер".

Управо би то могло да буде разлог због којег се код неких људи развијају тежи симптоми, па заврше на болничком лијечењу.

Тако показују резултати истраживања које су над 3.200 особа спровели научници Уго Зеберг и Сванте Пабо.

Истраживање показује да особе са тим геном, у случају заразе вирусом корона, имају три пута већи ризик да им се развије тежа клиничка слика и да заврше на болничком лијечењу од лица која немају тај ген.

Научници су у истраживању користили ДНК неандерталке која је живјела прије више од 50.000 година, а чији су остаци пронађени на налазишту Виндија, поред Вараждина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана