Будућност у космосу: Тјелесне течности као грађевински материјал

ГС
Будућност у космосу: Тјелесне течности као грађевински материјал

Почетком 2019. године НАСА је најавила план у оквиру којег би астронаути из Сједињених Америчких Држава могли поново да се спусте на Мјесец, те тамо саграде базу која ће бити једна од станици на путу ка Марсу.

У питању је Artemis Moon Програм, који је наишао и на бројне критике, будући да многи сматрају да би пажња од почетка требало да се фокусира на Црвену планету.

Једно од најважнијих питања ове мисије биће и питање грађевинског материјала који би се користио за изградњу базе, па експерти морају да трагају за рјешењима, будући да материјали који се користе на Земљи у овој ситуацији нису корисни.

Тако се недавно у "Journal od cleaner production" појавио научни рад који предлаже ново рјешење, а у питању је систем у оквиру којег би астронаути користили уреу из сопственог урина, а како би је комбиновали са материјалима који могу да се нађу у Месечевом тлу, и тако добијали материјал који подсјећа на бетон.

Експерти тврде да би "фина мјесечева прашина" у комбинацији са уреом могла да буде солидно рјешење, а идеја да се користе доступни материјали – реголит (растресити слој хетерогеног материјала који прекрива стене) којег има и на Земљи и на Мјесецу, те на неким астероидима, и вода која би се добијала из леда којег има у појединим областима на Мјесецу, и на крају урин, те други телесни отпад.

Пројекат је још увијек у почетним фазама развоја, па се чека да новостворени материјал положи још неке тестове, попут понашања у вакууму који би могао да изазове нежељене промене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана