Борбени авиони с вјештачком интелигенцијом ће одмјерити снаге против пилота Ејр Форса

Г.С.
Борбени авиони с вјештачком интелигенцијом ће одмјерити снаге против пилота Ејр Форса

Због пандемије коронавируса америчка агенција ДАРПА је одлучила да ће се треће и финално такмичење АлфаДогфајт Трајалс одржати виртуелно од 18. до 20. аугуста.

У овом симулираном такмичењу ће пилоти америчких зрачних снага кориштењем симулатора за борбени авион Ф-16 одмјерити снаге с авионима које контролише вјештачка интелигенција.

ДАРПА жели видјети какве ће перформансе АИ алгоритми имати једни против других, али и против правих пилота. У периоду од годину направљени су значајни помаци у АИ технологији за аутономне борбе.

Такођер, циљ је проширити базу АИ девелопера за ДАРПА-ин АЦЕ програм еволуције борбе у зраку те побољшати сарадњу између човјека и машине аутоматизацијом борбе зрак-зрак, као и изградњу повјерења у АИ технологију.

"Није важно да ли ће побиједити човјек или машина, циљ вјежбе је повећање повјерења у АИ технологију. Ако АИ заслужи поштовање пилота, онда смо корак напријед ка постизању ефикасног удруживања човјека и машине у зрачној борби, што је и циљ АЦЕ програма", саопћено је из ДАРПА-е.

Догађај ће се уживо преносити из Јохнс Хопкинс лабораторије у Лаурелу у Марyланду, пише Интерестинг Енгинееринг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана