Borbeni avioni s vještačkom inteligencijom će odmjeriti snage protiv pilota Ejr Forsa

G.S.
Borbeni avioni s vještačkom inteligencijom će odmjeriti snage protiv pilota Ejr Forsa

Zbog pandemije koronavirusa američka agencija DARPA je odlučila da će se treće i finalno takmičenje AlfaDogfajt Trajals održati virtuelno od 18. do 20. augusta.

U ovom simuliranom takmičenju će piloti američkih zračnih snaga korištenjem simulatora za borbeni avion F-16 odmjeriti snage s avionima koje kontroliše vještačka inteligencija.

DARPA želi vidjeti kakve će performanse AI algoritmi imati jedni protiv drugih, ali i protiv pravih pilota. U periodu od godinu napravljeni su značajni pomaci u AI tehnologiji za autonomne borbe.

Također, cilj je proširiti bazu AI developera za DARPA-in ACE program evolucije borbe u zraku te poboljšati saradnju između čovjeka i mašine automatizacijom borbe zrak-zrak, kao i izgradnju povjerenja u AI tehnologiju.

"Nije važno da li će pobijediti čovjek ili mašina, cilj vježbe je povećanje povjerenja u AI tehnologiju. Ako AI zasluži poštovanje pilota, onda smo korak naprijed ka postizanju efikasnog udruživanja čovjeka i mašine u zračnoj borbi, što je i cilj ACE programa", saopćeno je iz DARPA-e.

Događaj će se uživo prenositi iz Johns Hopkins laboratorije u Laurelu u Marylandu, piše Interesting Engineering.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana