Откриће без преседана: Савршено сачувани неурони жртве Везува

Танјуг
Откриће без преседана: Савршено сачувани неурони жртве Везува

Фото: Пиџабаџ/Илустрација ђ Откриће без преседана: Савршено Италијански арехолози, 2.000 година послије ерупције вулкана Везув, која се десила 79. године нове ере, открили су “савршено очуване неуроне” једне од жртава ерупције, пише часопис “Фанпејџ”.

“Ово је откриће без преседана. Ерупција као да је 'заледила' мождане ћелије жртве и тако су остале сачуване и након 2.000 година”, изјавио је археолог форензичар професор Пјер Паоло Петроне.

Ово спектакуларно откриће има своју вриједност не само по томе што је археолошки раритет, већ прије свега зато што омогућује да се до ситних детаља утврде фазе ерупције вулкана, и упоређујући их са писаним документима и свједочењима савременика, утврди шта се заиста десило жртвама ерупције вулкана.

“То су елементи који нам могу помоћи да, на основу реконструкције прошлости, предвидимо и утврдимо мјере заштите од будућих ерупција било којег вулкана на свијету”, каже проф. Петроне.

Вулкан Везув, изнад Напуљског залива, још је активан и до сада је забиљежено 50 ерупција, од којих је она из 79. године наше ере била најразорнија и у којој су сасвим уништена и покривена слојевима пепела два античка града - Помпеја и Херкуланум.

Научници су накнадно утврдили да је ерупција Везува 79. године ослободила стотину хиљада пута јачу термалну енергију него две атомске бомбе бачене на Хирошиму и Нагасаки.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана