Otkriće bez presedana: Savršeno sačuvani neuroni žrtve Vezuva

Tanjug
Otkriće bez presedana: Savršeno sačuvani neuroni žrtve Vezuva

Foto: Pidžabadž/Ilustracija đ Otkriće bez presedana: Savršeno Italijanski areholozi, 2.000 godina poslije erupcije vulkana Vezuv, koja se desila 79. godine nove ere, otkrili su “savršeno očuvane neurone” jedne od žrtava erupcije, piše časopis “Fanpejdž”.

“Ovo je otkriće bez presedana. Erupcija kao da je 'zaledila' moždane ćelije žrtve i tako su ostale sačuvane i nakon 2.000 godina”, izjavio je arheolog forenzičar profesor Pjer Paolo Petrone.

Ovo spektakularno otkriće ima svoju vrijednost ne samo po tome što je arheološki raritet, već prije svega zato što omogućuje da se do sitnih detalja utvrde faze erupcije vulkana, i upoređujući ih sa pisanim dokumentima i svjedočenjima savremenika, utvrdi šta se zaista desilo žrtvama erupcije vulkana.

“To su elementi koji nam mogu pomoći da, na osnovu rekonstrukcije prošlosti, predvidimo i utvrdimo mjere zaštite od budućih erupcija bilo kojeg vulkana na svijetu”, kaže prof. Petrone.

Vulkan Vezuv, iznad Napuljskog zaliva, još je aktivan i do sada je zabilježeno 50 erupcija, od kojih je ona iz 79. godine naše ere bila najrazornija i u kojoj su sasvim uništena i pokrivena slojevima pepela dva antička grada - Pompeja i Herkulanum.

Naučnici su naknadno utvrdili da je erupcija Vezuva 79. godine oslobodila stotinu hiljada puta jaču termalnu energiju nego dve atomske bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana