Путинова јахта не генералном ремонту у Трогиру

Aгенције
Путинова јахта не генералном ремонту у Трогиру

Луксузна јахта "Чајка" (галеб, оп.а.), службени брод руског предсједника Владимира Путина, на ремонту је у "Бродотрогиру", гдје се у пловећем доку обављају радови на трупу јахте дуге 53,8 метара.

Шкверани ће све до средине априла поправљати предсједнички брод, изграђен 2009. године у Турској под именом "Лео Фун", који је за 40 милиона долара купљен прије три године, у мандату Дмитрија Медвједева, тадашњег првог човјека Русије. Посао на броду који користи један од водећих свјетских политичара највјеројатније је требао остати обавијен велом тајне све до краја радова, који трогирском бродоградилишту доносе новац, али и нешто важније – важну референцију, пише Слободна Далмација.

Но, ипак је у Радованову граду "пукла" вијест о вриједном послу, који у "Бродотрогиру" не желе додатно коментарисати. Информација без значајнијих детаља, поготово оног о власнику брода – Канцеларија предсједника Руске Федерације – објављена је тек на шкверској интернетској страници.

Радници бродоградилишта због разумљивих разлога не желе пуно говорити о јахти која ће још два мјесеца бити у њиховим рукама.

– Па што да је то Путинова јахта?! Нема везе чија је, важно је да ми имамо посла. Немамо што превише питати, него радити, а треба похвалити оне који су заслужни за то да је јахта ту. Нама је, дакако, част да је руски предсједник баш нама повјерио ремонт брода, али то је дио имиџа који смо градили годинама. Није Путин први који нас је одабрао – каже  радник из шкверских кругова.

Мало је ко у понедјељак знао да је јахта руског предсједника у трогирском бродоградилишту, а ни у градској власти нису били боље информисани. Упитали смо једног из "врха" зна ли за тај шкверски ангажман и добили одговор: "Немам појма!"

Јахта чија је матична лука олимпијски Сочи изграђена је по нацртима познатог италијанског дизајнера Паола Калиарија, док је атрактивно опремљене салоне, собе и просторе за одмор, у којима може уживати 12 путника и 12 чланова посаде, креирао Жан Гај Вергес. "Чајка" има четири палубе. На трећој су разини смјештени предсједнички апартман и још четири кабине, те салон с трпезаријом и баром, а на највишој, сунчаној палуби су џакузи, мала теретана и наткривена трпезарија с роштиљем и баром. Јахта је, наравно, опремљена свим електронским и пловећим "играчкама" данашњице, попут воденог скутера и бродице за риболов.

Тарифа

Током прве двије године пловидбе, претежно у акваторију Средоземног мора, али и Јадрана, данашња Путинова јахта изнајмљивала се гостима дубоког џепа. Седмична "тарифа" кретала се између 260.000 и 300.000 евра, што само по себи говори на коју су клијентелу циљали тадашњи власници.

Кључни подаци

Вриједност: 40 милиона УСД

Година изградње: 2009.

Дужина: 53,8 метара

Ширина: 9,5 метара

Брзина: 14 чворова

Капацитет: 12 гостију

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана