Putinova jahta ne generalnom remontu u Trogiru

Agencije
Putinova jahta ne generalnom remontu u Trogiru

Luksuzna jahta "Čajka" (galeb, op.a.), službeni brod ruskog predsjednika Vladimira Putina, na remontu je u "Brodotrogiru", gdje se u plovećem doku obavljaju radovi na trupu jahte duge 53,8 metara.

Škverani će sve do sredine aprila popravljati predsjednički brod, izgrađen 2009. godine u Turskoj pod imenom "Leo Fun", koji je za 40 miliona dolara kupljen prije tri godine, u mandatu Dmitrija Medvjedeva, tadašnjeg prvog čovjeka Rusije. Posao na brodu koji koristi jedan od vodećih svjetskih političara najvjerojatnije je trebao ostati obavijen velom tajne sve do kraja radova, koji trogirskom brodogradilištu donose novac, ali i nešto važnije – važnu referenciju, piše Slobodna Dalmacija.

No, ipak je u Radovanovu gradu "pukla" vijest o vrijednom poslu, koji u "Brodotrogiru" ne žele dodatno komentarisati. Informacija bez značajnijih detalja, pogotovo onog o vlasniku broda – Kancelarija predsjednika Ruske Federacije – objavljena je tek na škverskoj internetskoj stranici.

Radnici brodogradilišta zbog razumljivih razloga ne žele puno govoriti o jahti koja će još dva mjeseca biti u njihovim rukama.

– Pa što da je to Putinova jahta?! Nema veze čija je, važno je da mi imamo posla. Nemamo što previše pitati, nego raditi, a treba pohvaliti one koji su zaslužni za to da je jahta tu. Nama je, dakako, čast da je ruski predsjednik baš nama povjerio remont broda, ali to je dio imidža koji smo gradili godinama. Nije Putin prvi koji nas je odabrao – kaže  radnik iz škverskih krugova.

Malo je ko u ponedjeljak znao da je jahta ruskog predsjednika u trogirskom brodogradilištu, a ni u gradskoj vlasti nisu bili bolje informisani. Upitali smo jednog iz "vrha" zna li za taj škverski angažman i dobili odgovor: "Nemam pojma!"

Jahta čija je matična luka olimpijski Soči izgrađena je po nacrtima poznatog italijanskog dizajnera Paola Kaliarija, dok je atraktivno opremljene salone, sobe i prostore za odmor, u kojima može uživati 12 putnika i 12 članova posade, kreirao Žan Gaj Verges. "Čajka" ima četiri palube. Na trećoj su razini smješteni predsjednički apartman i još četiri kabine, te salon s trpezarijom i barom, a na najvišoj, sunčanoj palubi su džakuzi, mala teretana i natkrivena trpezarija s roštiljem i barom. Jahta je, naravno, opremljena svim elektronskim i plovećim "igračkama" današnjice, poput vodenog skutera i brodice za ribolov.

Tarifa

Tokom prve dvije godine plovidbe, pretežno u akvatoriju Sredozemnog mora, ali i Jadrana, današnja Putinova jahta iznajmljivala se gostima dubokog džepa. Sedmična "tarifa" kretala se između 260.000 i 300.000 evra, što samo po sebi govori na koju su klijentelu ciljali tadašnji vlasnici.

Ključni podaci

Vrijednost: 40 miliona USD

Godina izgradnje: 2009.

Dužina: 53,8 metara

Širina: 9,5 metara

Brzina: 14 čvorova

Kapacitet: 12 gostiju

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana