Oво су најважнија правила за безбједну вожњу у зимским условима

Г.С.
Oво су најважнија правила за безбједну вожњу у зимским условима

У зимским условима, када пада снијег, а температуре су ниске, основно правило вожње је - полако је брзо. Покушате ли кренути брзо с превише гаса нећете постићи ништа осим проклизавања точкова.

Међутим, ако кренете њежно, полако отпуштајући квачило и минимално стишћући папучицу гаса постићи ћете пуно бољи ефекат и брже покренути аутомобил с мјеста.

На снијегу и леду подлога је толико склиска да је готово немогуће избјећи проклизавање точкова.

Мало проклизавања на тако клизавим подлогама не штети, у неким случајевима чак и помаже због чега већина аутомобила нуди могућност искључивања ЕСП, али циљ је што прије ухватити контакт с подлогом.

Ако и дође до проклизавања приликом кретања задржите гас на што нижем броју окретаја док гуме не ухвате. Зимске гуме ту увелико помажу с обзиром на то да хемијски састав газне површине осигурава еластичност на ниским температурама, а ламелице грабе снијег.

Чак и када није прекривен снијегом и ледом, асфалт зими може бити итекако клизав. Комбинација пуно влаге у ваздуху, магле, масних наслага и ниске температуре на коловозу могу створити танки, прозирни и врло склиски слој који се зове црни лед. Црни је можда и опаснији од правог леда с обзиром на то да га пуно возача не очекује нити уочи на вријеме, а може опстати и на вишим температурама.

Без наглих потеза

Остале недаће које вребају на путевима зими су добро познате и лако препознатљиве – мраз, иње, киша која се леди у додиру с тлом, снијег, лед... Све то драстично смањује трење између гуме и подлоге па вожњи зими приступајте с посебним опрезом. Најважније је команде користити њежно и с пуно осјећаја.

Због тога је препорука да возите у удобној и лакој обући умјесто тврде и круте зимске обуће или тешких чизама у којима се губи сваки осјећај за педале.

Аутомобили са задњим погоном лакше крећу у таквим условима од аутомобила с предњим погоном, али предњепогонаши могу закретати погонске точкове што може итекако бити од помоћи ако заглибите у снијегу.

Погон на сва четири точка је у таквим условима супериоран, али возачи таквих аутомобила охрабрени добрим перформансама приликом старта често беспотребно јуре када је клизаво заборављајући да 4×4 погон не помаже приликом кочења.

Кочење

Кочење на клизавом путу је наиме већи проблем него кретање.

Аутомобили с АБС имају могућност управљања приликом кочења, али на утабаном и дубоком снијегу чак имају и дужи пут заустављања од аутомобила без АБС, чији се блокирани точкови укопавају и због тога раније заустављају аутомобил.

У сваком случају, важно је да на склиском асфалту држите већи сигурносни размак од уобичајеног те почнете да кочите на вријеме.

У кривинама понашање аутомобила углавном овиси о конструкцији погона, односно вашем баратању папучицом гаса. Што се тиче управљача, њежност је и ту кључна.

У кривину улазите опрезно, постепено закрећите управљач и ослушкујте реакције аутомобила. Приликом уласка у кривину немојте давати гас, а ако кочите, радите то с мјером. Ако аутомобил ипак наставља равно умјесто да скреће, пробајте што више растеретити предње точкове тако што ћете пустити кочницу и притиснути квачило.

У другој фази проласка кривине, фази убрзавања, будите врло њежни. Ако претјерате с гасом аутомобили с предњим погоном клизаће предњим дијелом према спољашњем рубу кривине ширећи путању, док ће аутомобили са задњим погоном клизити стражњим дијелом окрећући се према унутарњој страни кривине затварајући путању.

Прва помоћ је у оба случаја притискање квачила чиме ћете тренутно растерети погонске точкове вучне силе. Такође, је важно тада не паничити већ управљач њежно и постепено закренути у смјеру у којем желите ићи, пише Аutoklub.hr.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана