Усвојен нови правилник о категоризацији спортиста у БиХ

Душан Репија
Усвојен нови правилник о категоризацији спортиста у БиХ

Бањалука - Нови правилник о категоризацији спортиста на нивоу БиХ увео је ред у ову област па ће у будућности накнаде на основу остварених резултата ићи у руке спортистима који су то заиста заслужили.

Овим правилником спортисти се дијеле на заслужне и врхунске. У прву групу спадају они који су освојили медаљу на Свјетском првенству, Европском првенству или Олимпијским играма, док у категорију врхунских спадају они који испуне "А" норму за Олимпијске или Параолимпијске игре, те Специјалну олимпијаду или Свјетско првенство.

- Овим правилником прецизније се дефинишу услови које спортисти треба да испуњавају. Раније су та правила била флексибилнија, па су неки то користили. Као резултат тога, сада имамо тужбе јер Министарство цивилних послова БиХ једноставно нема довољно новца - рекао је помоћник министра цивилних послова Ђорђе Милићевић.

Ово министарство расписало је конкурс на који се могу пријавити сви спортисти који испуњавају услове.

- Заслужни спортисти остварују право на једнократну новчану награду на годишњем нивоу након што испуне услове за одлазак у пензију. Врхунски спортисти остварују право на једнократну новчану награду, а која се исплаћује у првој наредној години након оствареног резултата који је био основ за категоризацију. Висина зависи од постигнутог резултата - рекао је Милићевић.

Максималан износ једнократне накнаде који може остварити заслужни или врхунски спортиста не може бити већи од 15.000 марака, а годишњи буџет министарства не може бити већи од 150.000 евра. То значи да на новчану накнаду може рачунати десетак спортиста. Питање је само да ли ће бити новца за све који испуне услове, јер шест представника из БиХ има "А" норму за предстојеће Олимпијске игре у Рију, а још неколицина њих учествује на свјетским првенствима, параолимпијским играма и Специјалној олимпијади.

Нема дуплих накнада

Спортисти који су резултате остварили као репрезентативци бивше Југославије, а стално су настањени у БиХ, имају право на накнаду само под условом да не примају било какву накнаду у земљама бивше Југославије или од стране било којег нивоа административног организовања у БиХ. То значи да овај правилник не дозвољава дупле накнаде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана