Тренери прволигаша суочавају се са проблемом: Једна утакмица у десет мјесеци

Синиша Котараш, Дарко Пашагић
Тренери прволигаша суочавају се са проблемом: Једна утакмица у десет мјесеци

БАЊАЛУКА - Нова сезона Прве лиге Републике Српске стартоваће 8. августа, а у борбу за бодове кренуће 16 екипа. Свакако да љубитељи фудбала широм Српске једва чекају да се “бубамара” напокон закотрља, јер утакмица није било готово десет мјесеци.

Јесењи дио прошлогодишње сезоне завршен је 9. новембра, одиграно је и једно коло прољетног дијела 15. марта, али је, без обзира на све, пауза предуго трајала. Све то заједно представљаће велики проблем за све, а посебно за тренере пред којима ће се наћи тежак задатак да добро припреме екипе за предстојећа искушења, али и да избјегну повреде фудбалера након вишемјесечне паузе без тренинга, као што се недавно десило првотимцу Крупе Јосипу Микетеку.

- За нас је ово ново искуство и веома је битно да пратимо рад и понашање играча, како на тренинзима, тако и на утакмицама. Такође, мораћемо да  фудбалерима омогућимо више слободних дана него што су их до сада имали како би успјели да се опораве. Познато је да повреде долазе због замора материјала и то је нешто што један тренер мора да препозна - истакао је тренер Жељезничар Спорт тима Зоран Ћургуз.

По њему, највећи проблем лежи у чињеници да се није играло пуних девет мјесеци.

- Старији играчи ће се теже вратити, то је сигурно, они млађи мало брже, али су они, опет, изгубили тих девет мјесеци рада и напредовања. Мислим да ћемо сада морати да правимо екипе са по 22 играча, умјесто досадашњих 13 или 14, јер ће сигурно бити потребно много више времена за опоравак тимова. Зато бих предложио да се правило о пет измјена задржи бар још ово првенство - поручио је Ћургуз.

Слично размишља и стратег Текстилца Чедомир Ћулум, који још није почео са припремама за нову сезону.

- Сада ће много фактора доћи до изражаја. Један од главних је начин на који су се играчи понашали током паузе, колико су водили бригу о себи и свом тијелу. Када је нижи ранг у питању, мислим да је мали број играча о томе размишљао. То опет значи да ће тренери имати додатни проблем да реално сагледају стање играча - сматра Ћулум, уз напомену да би идеално било када би клубови могли да обезбиједе седам или осам недјеља за припремни период, гдје би се у уводном дијелу искључиво радило на превенцији од повреда, те дозирању обима и интензитета рада на тренинзима.

Подриње чека још дуже

За разлику од осталих прволигаша Републике Српске, Подриње из Јање званичну утакмицу није одиграло још од 9. новембра прошле године, када је у 15. колу на свом терену поражено од Крупе са 0:2.

- И да су ми сви играчи свакодневно били на оку, било би их тешко контролисати и водити рачуна да ли су радили по плану и програму. Зато ће за сваког тренера ове припреме бити посебан изазов. По мени, најважније је да се првих десетак дана ради у лаганом ритму, јер вјерујем да би преоптерећење у том периоду за поједине фудбалере могло бити и те како штетно -  нагласио је тренер Подриња Мухамед Јусуфовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана