Тајна олимпијске битке Милорада Чавића и Мајкла Фелпса која не смије да буде ОТКРИВЕНА

Дејан Марић
Тајна олимпијске битке Милорада Чавића и Мајкла Фелпса која не смије да буде ОТКРИВЕНА

КОВИНГТОН - Ни 12 година након што је Мајкл Фелпс проглашен побједником олимпијске трке на 100 метара делфин у Пекингу, нико са сигурношћу не може тврдити да је Американац уистину поразио српског аса Милорада Чавића.

Тог 16. августа 2008. “пола планете” је видјело да је Чавић први стигао на циљ. Фелпсова мајка Дебора Сју по окончању епског боја кадром камере је “ухваћена” како се хвата за главу. Његов тренер Боб Боумен је узвикнуо: “О, не”. А онда је званични мјерач времена “Омега”, која је, гле чуда, Мајклов спонзор, избацила резултате: 1. Фелпс 50,58, 2. Чавић 50,59...

Узалуд су били званични протести српске делегације. Давид, једноставно, није смио да побиједи Голијата. Томе у прилог говори и чињеница да је до дан-данас трка остала обавијена велом тајни те да “Омега” и Свјетска пливачка федерација ФИНА никада нису објавиле званичне снимке који би помогли да мистерија буде ријешена. Најавили су да хоће, па су се предомислили. Тако је настало плодно тле за разноразне теорије завјере.

Србин, међутим, не вјерује у њих. Али, вјерује да је он требало да буде проглашен побједником.

- Победио сам у тој трци. Први сам дотакао зид. Ипак, прошло је већ 12 година. Више није ни важно - изјавио је Чавић за портал “Рингер”.

Текст је писао Џон Гонзалес, новинар који је врло добро упућен у пливачку тематику и који је причу одрадио школски, прикупљајући материјал мјесецима. У више наврата је разговарао са Милорадом. Контактирао је колеге који су били на лицу мјеста, тренере, фоторепортере, па чак и стручњаке који се баве теоријама завјере. Покушао је да чује и “другу страну”. Међутим, сви покушаји да ступи у контакт са Фелспом су били неуспјешни. Такође, из “Омеге” никад није добио одговор на питање да ли је уговор са америчким пливачем заправо сукоб интереса.

- То је једна од ствари која ме мучи. Тај професионални уговор који је “Омега” имала са Фелпсом - открио је Чавић.

Човјек кога у Србији од миља зову Чава и Чавке, а “преко баре” Мајк и Мило, рођен је у Анахајму. Иако има двојно држављанство, у Америци никада није био довољно цијењен, док је у отаџбини сматран јунаком.

- Мој највећи проблем је то што сам Србин. Али, ја сам и Американац, живим у Сједињеним Државама, имам двојно држављанство. Само, не волим кад се ова трка гледа искључиво кроз призму победе и пораза. За мене је много значајније то шта је овај тренутак заправо значио за само пливање - истакао је олимпијски вицешампион из Пекинга.

Иако се из Чавићевих ријечи наслућује доза горчине, тешко је открити кога заправо сматра највећим кривцем за чињеницу да је из најбоље трке у каријери изашао “само” са сребром око врата:

- Трка јесте била контроверзна. Зато и дан-данас причамо о њој. Али, мислим да за то није крив Мајкл. Контроверза нема везе са њим.

Оно што Србин замјера Американцу је чињеница да њих двојица никада нису разговарали. У свијету спорта постоје и већа ривалства, у арени се воде жестоке битке, а након њих ратне сјекире се закопавају.

- Једна од ствари која ме мучи је што ћу вероватно до краја живота бити везан за човека којег уопште не знам. Зашто Фелпс никада није желео да прича са мном? Ни пет минута... Немам појма како бих назвао тај однос. Можда то јесте ривалство, али до ђавола, па и ривали разговарају - јасан је Милорад, који тренутно живи у Ковингтону надомак Сијетла, гдје је главни тренер у Краљевском клубу водених спортова.

За крај, Чавић је поручио како не жели да буде упамћен само по резултатима које је остварио у базену.

- Мој сан је да будем признат од својих конкурената. Да ми кажу, без обзира на моје резултате: “Мило, видимо те” - закључио је Чавић.

У Гонзалесовој причи велики простор је дат и дешавањима из контролне собе по окончању трке. Главни тренер америчког пливачког тима Марк Шуберт био је у тој соби, из “Омеге” је добио увјеравања да је систем радио без грешке, након чега је отишао. Шуберт је открио да је тада у контролној соби остао само Мајк Ботом, чувени тренер који је са Чавићем радио на Кал универзитету. Међутим, он је то демантовао.

- Сра*е! То је апсолутно сра*е. Да, протестовао сам, али ми нису дозволили да уђем у собу. Само је Шуберт био у тој соби. Можда је било и других људи, али ја сигурно нисам. Да јесам, да сам био у прилици да спорни финиш видим на “Омегиним” камерама, данас се не бих осјећао овако лоше - нагласио је Ботом, који је шефу српске мисије Браниславу Јевтићу и сугерисао да упути званичан протест.

И, опет гле чуда, протест је одбијен, што и не треба да чуди. Поготово ако се зна шта је након трке изјавио званичник ФИНА Бен Екумбо.

- Фелпс је највећи пливач свих времена. Он би побиједио без обзира на све - “испалио” је Екумбо.

Да ли је Чавићу отето злато или је Фелпс уистину први притиснуо тастер? Прави одговор на ово питање вјероватно никада нећемо сазнати. Али, управо због те једне стотинке разлике вођене су и још се воде бројне полемике. Многи теоретичари завјере сматрају да је Фелпс напросто морао да тријумфује, јер је унапријед био пројектован да освоји осам злата и тако престигне Марка Шпица, који се на једним играма радовао седам пута.

Јозеф Усински, професор политичких наука Универзитета у Мајамију, није изненађен што се о чувеној трци и данас прича. Како је рекао, чињеница да је разлика биле свега једна стотинка повод је за многе теорије, па тако и ону да је Фелпс “погуран” до побједе.

Случајно или не, Американка Дара Торес је наредног дана у истој стази, изгубила трку на 50 метара слободно за једну стотинку. Дан раније гледала је Чавића са трибина и помислила да је начин на који је он поражен најгори на свијету. А потом се и сама тако осјећала.

- Тешко је. Још ме убија. Стварно сам мислила да сам побиједила - изјавила је Торес, која је у посљедњој трци у Пекингу толико јако ударила у тастер, да је повриједила прст и по повратку кући морала на операцију.

Пошто “Омега” никада није објавила спорне снимке, Гонзалес је покушао да пронађе алтернативне изворе. Легендарни Хајнц Клитенмајер направио је сјајне фотографије камером која је била постављена у базену. Објавио их је у “Спортс илустрејтеду”, али мало ко је из њих могао да “прочита” побједника. Човјек који је тада радио са Клитенмајером и први имао приступ фоткама Џеф Кавано поручио је да је немогуће било шта тврдити.

- Могуће је да је Чавић први дотакао зид, а могуће и да није. Не могу то да потврдим - закључио је Кавано.

“Наравно, амерички новинар”

Након што је српска делегација уложила званичан протест на резултат трке, њен шеф Бранислав Јевтић је наводно изјавио:

- Снимак је прегледан, случај закључен. Видео показује да је Фелпс први.

Чавић је био прилично изненађен оваквом изјавом, а када је сазнао да је потекла од “Асошиејтед преса”, све му је било јасно.

- Наравно, написао ју је амерички новинар.

Новинар “Рингера” Џон Гонзалес није успио да дође у контакт са Јевтићем како би му потврдио или демантовао своју изјаву, али јесте до аутора АП-овог текста Џона Њуберија, који га је увјеравао да изјаву није измислио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана