Србија слави медаљу и спрема реванш САД

М. Зубовић, Д. Репија
Србија слави медаљу и спрема реванш САД

Мадрид - Селектор кошаркашке репрезентације Србије Александар Ђорђевић рекао је да је поносан на своје играче због освајања сребрне медаље на Свјетском првенству у Шпанији.

Ђорђевићу је ово био дебитантски наступ на клупи националног тима, а већ је поставио нови циљ. Била је ово прва медаља за самосталну Србију на СП, а када се саберу све медаље и под именом СФРЈ и СРЈ, то је укупно 11 (пет злата, четири сребра, двије бронзе).

- Поносан сам на моје играче и срећан сам што сам им тренер. Играли су срцем и са великим пожртвовањем за своју земљу. Они у креирали ову причу, показали да смо тим и срећан сам што сам био део свега овога. Нико није очекивао да ћемо стићи до сребрне медаље, а у финалу су нас Американци једноставно испрашили. Њима су недостајали само Леброн Џејмс и Кевин Дјурент, а ми практично немамо NBA играча у екипи. Желимо да се следеће године на Европском првенству изборимо за пласман на Олимпијске игре и можда већ у Рио де Жанеиру 2016. поново сретнемо са Американцима. Наши играчи ће тада бити две године старији и искуснији - изјавио је Ђорђевић.

Србија са САД није играла од СП 2002, а на ОИ није играла од 2004. године. У финалу Србија је првих пет минута бриљирала и натјерала Американце да се забрину. Онда је кренула машина коју је предводио непогрешиви Кајри Ирвинг и врло брзо ријешила питање побједника.

- Мислим да морамо бити реални, играли смо против екипе која је тимчина. Ти играчи, та експлозивност, тај таленат, са толиком лакоћом играју кошарку. Међутим, верујте ми, изашли смо из свлачионице спремни да победимо, жељни да победимо. Не могу ништа да кажем играчима јер, једноставно, и емоције и енергија, све се испразнило. Направили смо неколико грешака, а они су нас кажњавали са неколико тројки, тачније њих 11 у првом полувремену, против тога нисмо могли. Дали смо 92 поена, на полувремену смо рекли да смо дали 41 поен, а губимо 20 разлике. Стварно су све погодили, играли су озбиљно, показали су своју надмоћ, нису нас потценили. Једноставно, морамо да учимо од тога - рекао је Ђорђевић.

Специфичност финалне утакмице, у којој су Американци рано дошли у велико вођство, отворила је простор за бројне ротације у тиму па су сви играчи добили прилику да се покажу у финалу.

- Резултат јесте велик, али не бих анализирао утакмицу. Ми као такмичари немамо најсрећнију фацу у овом тренутку, али треба да будемо срећни и поносни, мислим да је ово озбиљан резултат. Идемо кући поносни и срећни, да прославимо и опустимо се, ово је било напорно за све - додао је Ђорђевић.

Побједа од 37 поена разлике над Србијом и 129 постигнутих поена нису најбољи учинак у историји финала СП. САД су то оствариле 1994. када су прегазиле Русију 137:91. САД су на Мундобаскету у Шпанији ривале добијале са просјечном разликом до 33 поена, а финале су ријешили погодивши 11 од првих 15 шутева за три поена. Кошаркаши су синоћ требали да стигну у Београд, гдје је требало да им буде уприличен дочек.

Најбољи стријелци

1. Хозе Бареа (Порторико)             22

2. Ендрју Блеч (Филипини)   21,2

3. Бојан Богдановић     (Хрватска) 21,2

4. Пао Гасол (Шпанија)         20

5. Луис Скола (Аргентина)    19,5

21. Милош Теодосић (Србија)        13,6

Поени укупно

1. Пау Гасол (Шпанија)         140

2. Николас Батум (Француска)       131

3. Јонас Валанчијунас (Литванија) 130

4. Џејмс Харден (САД)          128

5. Бојан Богдановић (Хрватска)     127

7. Милош Теодосић (Србија)          81

 

Проценат шута

 

1. Кенет Фарид (САД)  63,7%

2. Пау Гасол (Шпанија)         63,5%

3. Франсиско Гарсија (Доминиканска Р.)          61,1%

4. Густаво Ајун (Мексико)     61%

5. Реналдо Блекмен (Порторико)   60%

9. Милош Теодосић (Србија)          55,4

 

Скокови

 

1. Ендрју Блеч (Филипини)   13,8

2. Хамед Хадади (Иран)        11,4

3. Гоури Ђенг (Сенегал)        10,7

4. Јанис Бурусис (Грчка)       9,2

5. Луис Скола     (Аргентина)         8,5

16. Немања Бјелица (Србија)          6,9

 

Асистенције

 

1. Петери Копонен (Финска) 5,8

2. Хане Далмедија (Сенегал) 5,3

3. Рики Рубио (Шпанија)       5,1

4. Еуген Џетер (Украјина)     5

5. Милош Теодосић (Србија)          4,4             

 

Блокаде

 

1. Јонг Хјун Ли (Ј. Кореја)    2,6

2. Пау Гасол (Шпанија)         2,3

3. Ентони Дејвис (САД)         2,1

4. Јонг Кју Ким (Ј. Кореја)    2

5. Хамади Н'дијаје (Сенегал) 1,8

40. Богдан Богдановић (Србија)     0,4

 

Украдене лопте

 

1. Рики Рубио (Шпанија)       3,6

2. Махди Камрани (Иран)     2,6

3. Џејмс Харден (САД)          2,1

4. Реналдо Блекмен (Порторико)   2

5. Кајри Ирвинг (САД)          1,9

25. Стефан Јовић (Србија)     1,3

 

 

Честитке из РС

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер Жељка Цвијановић упутили су честитке кошаркашима Србије поводом освајања сребрне медаље на СП. Њима се придружила и министар породице, омладине и спорта РС Нада Тешановић.

- У име грађана Републике Српске и у своје име честитам вам освојено друго мјесто на Свјетском првенству у кошарци. Желим вам добро здравље, пуно спортске среће и још много успјешних првенстава - наводи се у Додиковој честитки.

 

Капитен отишао са сребром око врата

 

Са сребрном медаљом око врата дугогодишњи капитен Србије Ненад Крстић одлучио је да се опрости од њему најдражег дреса.

Нови центар Анадолу Ефеса у националном тиму је од 2004, а од 2009. године био је предводник на терену.

- То је то, ово је моја последња година у репрезентацији.  Видели сте све. Финале је било тешко за нас, тешко је играти са оваквим играчима, доста су млада екипа, базирају игру на транзицији. Погодили су много шутева за три поена. Убацили су чак 11 тројки у првом делу и било је веома тешко за нас да се вратимо у игру. Нисмо испоштовали и неке договоре из свлачионице и то је то - казао је капитен "орлова".

Крстић је освајање сребрне медаље оцијенио као велики успјех.

- Други смо на свету после толико година. Враћамо се полако на старе стазе успеха. Ово доста значи за нашу кошарку, а првенствено за нас - закључио је Крстић.

Момак рођен у Краљеву прије 31 годину са Србијом је освојио два сребра. Прву медаљу освојио је на Европском првенству у Пољској 2009. године. Остаће упамћен као човјек који никада није одбио да игра за национални тим, чак и када је био повријеђен као сада у Шпанији, а наступао је чак и у квалификацијама за европска и свјетска првенства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана