Шпанци највише троше у Европи

Душан Репија
Шпанци највише троше у Европи

Бањалука - Добро је позната прича да врхунски клубови не штеде новац како би у своје редове довели играче за које сматрају да ће им бити од користи, а у трошењу предњачи Реал Мадрид.

Шпански великан је одавно на врху листе клубова који издвајају највише новца за појачања. Тако су у бијелом дресу у мечу против Барселоне 25. октобра на терен "Сантијаго Бернабеуа" истрчали играчи за које су челници "краљева" издвојили 424 милиона евра. Највише су дали за Кристијана Роналда (94 милиона евра), а слиједе Хамес Родригез, Лука Модрић, Карим Бензема и други. Цифра би прешла пола милијарде да је за меч био спреман повријеђени Герет Бејл, којег су платили исто колико и Роналда. Некада је школа Реала избацивала много првотимаца, али у посљедњих неколико деценија све је мање фудбалера који послије одрастања у Мадриду добију шансу у првом тиму. Изузетак је легендарни голман Икер Касиљас који је од почетка новог миленијума заштитни знак Реала.

С друге стране, примјетно је да и Барселона у посљедњих неколико година више купује, а мање производи играче иако у Ла Масији раде бољи посао него у Мадриду. Осим Луиса Суареза и Нејмара, Каталонци су издвојили већу суму новца за Ивана Ракитића, Данија Алвеша, Хавијера Маскерана, док још могу да се похвале аутохтоним "производима" попут Чавија Ернандеза, Андреса Инијесте, Лионела Месија, Серхија Бускетса, Педра. Ове године све више шансе добијају Мунир ел Хадади, Мартин Монтоја и други.

Одмах иза Реала су челници ПСЖ-а који су у минуле четири године спискали више од пола милијарде евра на појачања. Редом су доводили Хавијера Пастореа, Златана Ибрахимовића, Езекила Лавеција, Тијага Силву, Давида Луиза, а највише новца платили су Наполију за долазак Единсона Каванија. Трошење им се донекле исплатило јер су двије године заредом прваци Француске, а послије златних деведесетих коначно су се вратили и у врх европског фудбала, те сваке године праве корак више у Лиги шампиона. Колико "свеци" предњаче у трошењу новца у Француској, најбоље говори податак да је Олимпик Марсељ потрошио готово пет пута мање новца у истом периоду, а ипак више од свих клубова у Лиги 1.

Новац на појачања не штеде ни Манчестер Сити и Челзи. У њиховом међусобном мечу прије два мјесеца на терену су били играчи које су Роман Абрамович и Мансур бин Зајед платили скоро 600 милиона евра.

Због кризе која већ годинама тресе италијански фудбал цифре у Италији су много мање него у осталим "лигама петице". Тако је меч Интера и Наполија највреднији у овом параметру, а ови клубови потрошили су тек нешто више од 250 милиона евра. У посљедњих неколико година клубови са "чизме" углавном доводе слободне играче и фудбалере који су на заласку каријера, што се одразило и на резултате јер послије 2010. године, када је Интер под вођством Жозеа Муриња освојио Лигу шампиона, ниједан клуб из Италије није направио искорак у Европи.

Њемачка

Примјетно је да су Нијемци најдисциплинованији када је у питању куповина. Бајерн, додуше, јесте потрошио 175 милиона за довођење Марија Гецеа, Мехдија Бенатија, Франка Риберија и других, али је исто чињеница да су у Минхену одрасли Давид Алаба, Филип Лам, Томас Милер, а Роберт Левандовски дошао је као слободан играч. Скоро дупло мање од Бајерна троши Борусија. Јирген Клоп углавном рачуна на играче из погона Борусије, а када доводи појачања, углавном се води максимом "купи јефтино, продај скупо".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана