Службена лица у Првој лиги РС пречесто у судијским биљежницама: Физиотерапеути “несташнији” од играча

Синиша Котараш
Службена лица у Првој лиги РС пречесто у судијским биљежницама: Физиотерапеути “несташнији” од играча

БАЊАЛУКА - Откако је прије двије године уведено правило да се и службеним лицима на клупи показују жути и црвени картони постало је јасно да су и они и те како активни учесници утакмица.

И то не само тренери, што је и било за очекивати, већ и помоћници и службени представници а, ако је судити по овогодишњој статистици у шест одиграних кола, “најнесташнији” су, вјеровали или не, физиотерапеути.

Наиме, у првих шест кола службеним лицима су показана 23 жута картона и шест црвених, од чега су три додијељена управо физиотерапеутима. Рекордер је Славијин Бранисав Тешан који је у другом и петом колу, на домаћој утакмици против Борца из Козарске Дубице, односно на гостовању код Сутјеске, морао да се са клупе пресели на трибине. Међутим, из табора “соколова” истичу како Тешан и није направио тежак прекршај и да је први црвени картон добио због коментара једне судијске одлуке за који сви тврде да је престрого показан. Истовремено, никоме није јасно зашто је искључен у Фочи јер ни у једном моменту, према тврдњама из Источног Сарајева, није изашао из оквира спортског понашања, те да судије понекад и те како знају да претјерају.

Сличног мишљења је и већина тренера који сматрају да је суђење, генерално гледајући, много лошије него претходних година, а најбољи доказ за то је огроман број притужби и негативних коментара на њихов рад. Истовремено, сами тренери тврде и да је у првих шест кола чак седам или осам судија добило негативне оцјене од стране контролора.

- Није то чудо, људи нису судили по шест и више мјесеци и то се и те како осјети. Како год нама недостају утакмице и треба нам времена да уђемо у форму, тако и њима проблем прави то што дуго нису судили. Такође, доста арбитара је тек из другог пута положило физичке норме, а то доводи до тога да сада одлуке веома често доносе предалеко од мјеста догађаја - истакао је један од тренера који није желио да му откријемо идентитет.

Остало је нејасно шта се дешава када се неко од играча повриједи, а физиотерапеут је због искључења на трибинама.

- Ако није у питању неки екстремни прекршај прво искључење може да донесе само новчану казну, друго је већ казна од једне или двије утакмице, док је треће већ знак да нешто није у реду и носи са собом дужу временску казну. Уколико се деси повреда, а нема нико други на клупама ко би могао да помогне играчу, онда се дозвољава да искључени физиотерапеут уђе у терен и пружи помоћ, али да се потом поново врати на трибине. У овом случају може се искористити и екипа хитне помоћи која мора да буде присутна на свакој утакмици - појаснио је генерални секретар ФСРС Огњен Ваљић.

Премијер лига

За разлику од Прве лиге РС, тренери и службена лица на мечевима Премијер лиге су ипак доста мирнији. Наиме, у седам одиграних кола судије су показале само три црвена и шест жутих картона. Прије времена на трибине су морали Дарко Војводић, сада већ бивши тренер Олимпика, те други помоћни тренер Младости и Широког Бријега Енес Бистривода и Ненад Џидић, а једини са два жута картона је помоћни тренер Младости Елведин Бегановић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана