Саид Фазлагић, генерални секретар ОK БиХ: У Рију рекордан број спортиста

Душан Репија
Саид Фазлагић, генерални секретар ОK БиХ: У Рију рекордан број спортиста

Бањалука - Тачно 395 дана остало је до почетка 31. олимпијских игара, а за сада су двојица спортиста из БиХ изборили визу за наступ у Рио де Жанеиру, атлетичари Хамза Алић и Амел Тука.

Алић је на митингу у Словенској Бистрици бацио куглу 20,67 метара и за 17 центиметара пребацио норму, док је Тука недавно у Крању дионицу од 800 метара истрчао за 1:44,19, а норма је 1.45,80. Ово је тренутно треће вријеме ове године у Европи, десето у свијету па је јасно да Тука има највеће шансе за добар резултат у Рију. Поред њих двојице, у Олимпијском комитету БиХ очекују још најмање четворо спортиста, што би значило да ће експедиција бити бројнија него у Лондону, када је БиХ представљало пет спортиста. Уколико се коцкице посложе, врло могуће је да БиХ представља десет и више такмичара, што би био рекордан број, с обзиром на то да је на Играма у Барселони 1992. године учествовало десет спортиста.

- Оптимиста сам и надам се да ће бх. тим представљати од шест до десет спортиста, а можда и више. Неки од њих су врло близу норми, а само један центиметар дијели бацача кугле Кемала Мешића (20,49). Надам се да ће он на идућим такмичењима успјети, а чак и ако не успије, вјероватно ће добити позивницу - рекао је генерални секретар ОК БиХ и шеф мисије БиХ Олимпијског тима Саид Фазлагић.

Два представника у Рију сигурно ће бити из пливања. Систем квалификација из овог спорта је другачији, јер свака земља која има представника на Свјетском првенству аутоматски добија по једног учесника у мушкој и женској конкуренцији на Играма.

- За сада су то наши најбољи пливачи Ивана Нинковић и Енсар Хајдер, који ће у августу учествовати на Свјетском првенству у Казању. Поред њих, у Русији ће бити још неколико пливача, а ако се деси да нико од њих не испуни норму, двоје најбољих ће добити позивнице - објаснио је Фазлагић.

За сада је сигурна и џудисткиња Лариса Церић, која је тренутно на 16. мјесту свјетске листе, а прва 24 кандидата учествоваће на Играма.

- Надамо се да ће на неком од такмичења заблистати Александра Самарџић и Харун Садиковић. Имају потенцијал, наговијестили су га на Европском првенству до 23 године, гдје су освојили бронзане медаље - рекао је Фазлагић.

Поред набројаних, Бразил би могао бити достижан и за још неколико атлетичара, прије свих маратонку Лусију Кимани, као и стријелце. С обзиром на то колика су улагања, Фазлагић истиче да је број спортиста на Олимпијским играма и више него добар.

- Олимпијски комитет је небуџетска организација и самим тим од државе не добијамо ни марку. Функционишемо аплицирајући на разне пројекте МОК-а, чиме смо обезбиједили стипендије за 11 олимпијских кандидата које износе 600 долара мјесечно. Једнократну помоћ у износу од 7.000 долара добили су Тука и бацач копља Дејан Милеуснић, али то није ни изблиза довољно како би они имали оптималне услове за рад и такмичење. Много бољи примјер је Олимпијски комитет Србије, који има могућност да мјесечно издвоји 5.000 евра за потребе бацача кугле Асмира Колашинца. Имамо обећања државних и ентитетских институција да ће се стање поправити, али за сада оно стоји само на ријечима - разочарано је констатовао Фазлагић.

Џумхур

Уколико настави напредовање на АТП листи, најбољи тенисер БиХ Дамир Џумхур има реалне шансе да се нађе међу 64 тенисера који ће учествовати на олимпијском турниру у тенису. Џумхур је тренутно 88. играч на свијету, а чак и ако не буде на мјесту које му гарантује директан пласман, могао би добити позивницу коју организатор даје тенисерима из мањих земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана