Прволигашка сцена није пуно јефтинија од премијерлигашке: Службена лица дижу цијену такмичења

Дарко Пашагић
Прволигашка сцена није пуно јефтинија од премијерлигашке: Службена лица дижу цијену такмичења

Бањалука - Селидба у нижи ранг такмичења требало би да аутоматски значи битно смањење трошкова такмичења за клубове, али такав случај није у БиХ. Бар не у ситуацији када клуб испадне из Премијер лиге БиХ у Прву лигу Републике Српске.

И у једном и у другом такмичењу наредне сезоне наступиће по 12 клубова, који ће послије 22 кола играти још десет у Лиги за првака и Лиги за опстанак. То значи да ће клубови имати 16 домаћих и 16 гостујућих утакмица, тако да ту неће бити никаквих новчаних разлика због евентуално већег или мањег броја мечева.

Трошкови за гостовања су готово идентични и за једно и за друго такмичење, јер када се сабере и одузме, нема драстичних разлика у дужини путовања, а цијена, коју превозници наплаћују по километру је приближно иста по цијелој Републици Српској и износи између 1,7 и 1,9 марака по километру.

Оно што је већ забринуло бивше премијерлигаше Борац, Славију, Рудар Приједор и Дрину су трошкови службених лица на домаћим утакмицама. Док су били у елити ту обавезу нису имали, јер је све трошкове плаћао генерални спонзор БХ Телеком на годишњем нивоу директно на рачун ФС БиХ. А у наредној сезони каса ова четири клуба, али и преосталих осам прволигаша послије сваке од 16 домаћих утакмица биће празнија за 1.100 марака. Толико "коштају" главни судија, два помоћника, четврти арбитар, контролор суђења и делегат меча. Њихове цијене су фиксне и од добијеног износа морају да сами плате путне трошкове или евентуални смјештај у граду у којем се игра сусрет. Евентуално ангажовање већег броја службених лица на сусрету (додатне асистент судије и комесар са безбједност) не кошта додатно клубове, јер њих плаћа Фудбалски савез Републике Српске.

Оно што би могло да утјеши у овом тренутку највише челнике клубова који су испали су картони. Наиме, док су били премијерлигаши за сваку јавну опомену клупска каса ја била сиромашнија за 100, а за свако искључење 200 марака (омладинске екипе плаћале су половину износа). Ту обавезу неће имати у прволигашком друштву, јер се већ неколико сезона не плаћа за добијене жуте и црвене картоне. Међутим, нико не може са сигурношћу да тврди да на том пољу неће доћи до промјена можда већ веома брзо.

Наравно, трошкови би требало да буду мањи за прволигаше, бар што се тиче цијене екипе на мјесечном, односно годишњем нивоу, али и то може да буде варка. Јер, неки ће са жељом да се што прије врате у Премијер лигу БиХ трошити можда и више него у сезони када су били у елити, док ће неки покушати да уштеде.

Једно је јасно - разлика у цијени такмичења између Премијер лиге БиХ и Прве лиге Републике Српске и није толико велика, колико се бар у први мах чини.

Трошкови

Главни судија               250 марака

Помоћни арбитар         170 марака (х 2)

Четврти судија              90 марака

Делегат                          220 марака

Контролор суђења       200 марака

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана