Косово ипак примљено у UEFA

Танјуг
Косово ипак примљено у UEFA

Косово је примљено у UEFA простом већином од тачно 28 гласова и постало је 55. чланица европске куће фудбала иако прије тога није промијењен статут организације.

Како је саопштено, на тајном гласању, 28 савеза је гласало за пријем Косова, 24 против, а два гласа су била неважећа.

Косово је на Конгресу у Будимпешти прво жељело да измјени члан у статуту који предвиђа да чланице могу бити само земље чију независност признају УН и да убаце формулацију "већина међународне заједнице у Европи".

Тај предлог није прошао за три гласа, јер је била неопходна двотрећинска већина. Ипак, тиме очигледно није био затворен пут за пријем косовског фудбалског савеза.

"Чланство у UEFA отворено је за националне фудбалске савезе лоциране на европском континенту у земљи коју Уједињене нације признају као независну државу и који су одговорни за организацију и спровођење фудбалских питања на територији земље", наводи се у важећем Статуту UEFA.

Током расправе о Косову, с бине Конгреса чуо се и став првог правника UEFA Алисдера Бела, који је рекао да "Уједињене нације не признају државе, па самим тим ово није правно питање".

Након овог преседана, Косово ће у наредних десетак дана највјероватније постати и чланица ФИФА, што значи да би од септембра могло да игра у квалификацијама за Свјетско првенству у Русији 2018. године.

Прије гласања, вршилац дужности предсједника Европске фудбалске уније Шпанац Анхел Виљар рекао је да је питање пријема Косова у чланство те организације веома осјетљиво и најавио могућност "политичких посљедица".

Захтјев Косова за пријем је образлагао Фадиљ Вокри, који је рекао да се он суштински своди на то "да ли ће неко дјеци омогућити или забранити да играју фудбал".

Швајцарска делегација је тражила тајно гласање, а навела је и да би требало бити обазрив по овом питању "из чисто спортских разлога".

"Није познато шта ће бити са играчима који већ играју у неким репрезентацијама, нити гдје би и како клубови играли код куће и на страни. Није познато ни у којим такмичењима би се такмичили. То није фер ни према осталим чланицама, али ни према играчима, ни према Косову", рекао је швајцарски представник.

С бине је на захтјев за пријем Косова одговарао и предсједник ФСС Томислав Караџић, који је инсистирао на томе да је у питању политички предлог и рекао да "фудбал не смије да пређе линију и прекраја границе било које државе".

"Примање савеза самопроглашене државе у UEFA би пред очима целог света омогућило најгрубље мешање политике у спорт. Зато морамо да кажемо 'не'", рекао је Караџић.

Караџић је као аргумент навео и санкције УН из 1992. године, када тадашња Југославија није играла Европско првенство у Шведској.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана