FIFA: Од маја нема треће стране

Агенције
FIFA: Од маја нема треће стране

Свjетска фудбалска федерација (FIFA) саопштила је да ће од маја 2015. забранити трећим лицима да посjедују права на трансфер играча.

У саопштењу FIFA се додаје да ће сви уговори, коју буду склопљени до краја априла 2015. године имати рок од годину, односно да ће трећа лица до тада имати права на трансфер фудбалера.

Власништво трећих лица (ТПО) омогућава инвеститорима да купе удио у уговору играча од клуба, а онда зарађују од будућих трансфера.

Оваква пракса је забрањена у неким земљама, међу којима су Француска и Енглеска, али је популарна у шпанским и португалским клубовима, који тако доводе младе Јужноамериканце.

Критичари, међу којима је и заједница играча FIFPro, кажу да ТПО охрабрује играче да пређу у други клуб искључиво због зараде, а не из фудбалких разлога, што према њихвој оцјени, нарушава интегритет фудбала.

У центар пажње прича је стигла када је Киа Жорабчијан из Коринтијанса у Вест Хем пребацио Карлоса Тевеса и Хавијера Масћерана, посљедњег дана љетњег прелазног рока 2006. Док је Масћерано брзо прешао у Ливерпул, Тевес је годину дана касније отишао на двогодишњу позајмицу Манчестер Јунајтеду, док је био власништво агенције.

Тек преласком у Сити 100 посто власништва над играчем прешло је у руке клуба. Утицај менаџера на фудбал постао је велики проблем за стотине клубова широм планете, а као примјер најчешће се наводе португалске екипе, чији удио власништва над сосптвеним играчима је често изузетно мали. Слична је ситуација и у земљама ex-YU, али промет Порта, Бенфике и Спортинга је изузетно велик.

Управо је трансфер Елијаквима Мангале из Порта у Манчестер Сити овог љета био кап која је прелила чашу. Три великана португалског фудбала продали су у посљедњих 10 година играче у вредности од преко пола милијарде евра, али је на њиховим рачунима завршило мање од трећине тог новца.

Водећи српски клубови већ неколико година уназад продају агенцијама права на своје кључне играче, па од њихових каснијих трансфера немају велику корист. Лазар Марковић потписао је са фондом Пинија Захавија уговор мјесецима прије него што ће напустити Србију и заиграти за Бенфику, а његов трансфер у Ливерпул потрајао је дуже јер Премијер лига већ годинама има забрану агенцијског власништва.

Проблем настаје у сиромашним земљама, у којима клубови немају средства да издржавају играче. Агенције у тој ситуацији преузму на себе обавезе, али заузврат добију проценат власништва над фудбалером, што им се многоструко исплати приликом продаје играча.

Генерација Црвене звезде која је освојила двије везане дупле круне средином прошле деценије у великој мјери била је у власништву менаџерских агенција.

Власништво треће стране не треба мјешати са редвоним пословањем фудбалских агената, који добијају проценат од уговора својих клијената са клубовима, већ су само додатни извор прихода за њих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана