Бањалучани најбоље масирају

Данијел Радујковић
Бањалучани најбоље масирају

Бањалука - У само пола године чак четири физиотерапеута из Бањалуке била су учесници или се спремају за одлазак на три свјетска првенства у различитим спортовима.

Синиша Ћебић са фудбалском репрезентацијом БиХ током љета боравио је у Бразилу, а Бранко Стојнић је са кошаркашицама Србије био на планетарној смотри у Турској. Учешће на Мундијалу у рукомету почетком године очекује још Немања Антонић са селекцијом БиХ као и Борис Врховац, који ће бити у табору домаћина Катара. За ове људе мало који познавалац спорта зна, али они су врло битни чланови стручних штабова свих репрезентација. Они играчима пружају здравствену његу, рехабилитацију, превентиву и лијечење спортских повреда, као и свих врста траума и обољења. Тако је Бањалука постала јединствена по томе што, као један од мањих градова, у поређењу са свјетским метрополама, има четворицу физиотерапеута на првенствима свијета. Овај податак не чуди Антонића, јер вјерује да у Бањалуци има доброг кадра и да то није случајно.

- Бањалука је велики град, постоји Медицинска школа и факултет те има доста добрих физиотерапеута. Имаш од кога да научиш посао и развијаш се. Учешћа на свјетским првенствима доказ су да вриједимо. Бањалука је град спорта, Борац постоји у свим могућим спортовима. Увијек је био магнет за играче, тренере, па и за физиотерапеуте. Прије седам година почео сам да радим у Борцу и био је то велики изазов за мене. Пратио сам спорт. Нисам отишао да радим у болници, јер ми је одувијек била жеља да радим за тај клуб. Мало помало градио сам свој пут, ишао степеницу по степеницу, напредовао. Уз помоћ селектора Драгана Марковића, који је некада водио Борац, дошао сам до репрезентације. Прво сам стажирао и ето након пола године-годину дошао у штаб - казао је Антонић, који је иначе физиотерапеут у РК Борац.

Како је казао, одлазак у Катар је велика награда за сав његов рад и труди. Остварио је сан.

- Одлазак на СП ми је велика сатисфакција. То ми је круна досадашњег рада. Одлазак тамо ће ми помоћи да склопим нова познанства и да размијеним искуства са другим колегама из осталих репрезентација. Једноставно нема новца да се плати нешто тако. Тамо очекујем рударски посао. У кратком интервалу играће се доста утакмица и то дан за даном. Најмање ће их бити осам. Очекујем да ће се радити сваку ноћ. Спреман сам на то. Зато сам ту да учиним да играчи буду спремни да би остварили што бољи резултат - додао је Антонић.

Друштво у Катару Немањи правиће суграђанин Борис Врховац, који ће бити дио стручног штаба домаће селекције. Он је такође био некадашњи физиотерапеут у РК Борац, али је радио и у Кошаркашком клубу Борац Нектар. Протеклих десетак година живи и ради у Дохи, гдје је постао физиотерапеут рукометне селекције Катара. Својевремено је радио као дежурни физиотерапеут на тениским турнирима у Дохи и Дубаију. Искуство учешћа на Мундијалу већ има Синиша Ћебић, који је иначе физиотерапеут Фудбалског клуба Борац. Како је истакао, искуство из Бразила је непроцјењиво, а вјерује да његове колеге из Бањалуке и он по знању не заостају за осталим свјетским физиотерапеутима.

- Мислим да се у Бањалуци добро ради и на неком солидном нивоу. Да имамо још више финансијске подршке, било би још боље. Три-четири године сам у медицинским тимовима, а био сам са А селекцијом БиХ у Бразилу. Упоређујући селекције тамо са нашим и то што сам видио у другим репрезентацијама, заостајемо само са неком опремом и материјалним средствима. Част је бити на једној таквој смотри и радити са играчима који играју у великим европским клубовима. Нисмо ништа заостајали за оним што они имају у клубовима, што се тиче знања. Једино је проблем та пратећа опрема - истакао је Ћебић.

На Мундијалу је био и Бранко Стојнић. Он је био члан женске кошаркашке репрезентације Србије, која је на првенству у Турској заузела осмо мјесто, што је био најбољи пласман српских кошаркашица у историји. Он тренутно ради у бањалучком Заводу за ортопедију, физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић".

Врховац се дружио са звијездама

Посљедњих десетак година Борис Врховац живи и ради у Дохи, гдје се упознао са многим спортистима свјетског калибра, међу којима су били Пеп Гвардиола, Дијего Марадона, Габријел Батистута, Роџер Федерер и други.

- Овдје је потпуно други менталитет људи и нико не размишља баш пуно о новцу, јер га сви имају довољно. Мој одлазак у Катар био је случајан, али посрећило ми се и сада сам физиотерапеут рукометне репрезентације ове земље, која има велике амбиције на предстојећем Мундијалу, чији је домаћин - рекао је Врховац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана