Традиционални мушкарци постају спонзоруше

М. Миљић, Ј. Бјелица
Традиционални мушкарци постају спонзоруше

У данашње вријеме епитет спонзоруша приписује се не само женама већ и мушкарцима, који све више бирају с ким ће бити у вези на основу "банковног рачуна".

Са модерним добом, они који би требало да брину о женама,  све чешће се, да ли због тешке економске кризе или, пак, због несигурности у себе, одлучују да постану спонзоруше и да живе на рачун жена.

Истраживање

Према писању британског таблоида "Мирор", више од половине мушкараца спремно је да се ожени због новца, чак и ако је будућа млада стара, ружна и досадна. Истраживачи наводе да је због финансијске кризе све више мушких "спонзоруша". Резултати њихове анкете, коју су спровели на захтјев једног британског осигуравајућег друштва, показали су да би се чак 55 одсто мушкараца оженило само због новца, без обзира на квалитете партнерке.

Студија открива да и жене постају све опрезније при ступању у брак јер, према истраживању, њих 29 одсто тражи потписивање предбрачног уговора.

- Мушкарци се данас жене више главом него срцем. Дошло је до великог заокрета у улогама и очекивањима. Мушкарци данас радије траже богату партнерку која може да им пружи финансијску сигурност - истичу свјетски психолози.

Звијезде у "клопци" мушких спонзоруша

Према писању свјетских медија, некадашњи муж Џенифер Лопез, Крис Џад, оженио се свјетски популарном звијездом управо због новца. Крис је прво био Џениферин анонимни плесач, да би затим мало-помало освојио срце свјетске звијезде, а касније потрошио милионе које је Џенифер зарадила.

Сличну судбину Лопезове имала је и Бритни Спирс, која је била у браку са плесачем и моделом Кевином Федерлајном, док је и Гај Ричи преко Мадоне узео свој колач славе и тиме добио титулу мушке спонзоруше.

Када је у питању Србија, новинари су епитетом мушке спонзоруше окарактерисали, између осталих, Вељка Пиљкића, супруга фолк пјевачице Секе Алексић, али и њеног бившег момка Младена Радуловића, па чак и Милана Станковића, садашњег момка фолк пјевачице Раде Манојловић.

Лажни Џејмс Бонд заводио добростојеће Бањалучанке

Нису само звијезде на удару мушких спонзоруша, јер се ова карактеристика све чешће може приписати и мушкарцима који нису из свијета познатих.

Прије неколико дана бањалучка полиција покренула је истрагу против преваранта Ернада Мујкића из Завидовића, који је заводио добро ситуиране жене и извлачио им новац, а потом нестајао из њихових живота, тражећи нове жртве.

Мујкић, за којег се сумња да је на исти начин ојадио десетине жена, својим жртвама се лажно представљао као агент SIPA и лагао им све и свашта, кријући да је ожењен.

Слику своје супруге носио је у новчанику, али је у маниру патолошког лажова љубавницама тврдио да му је то сестра која је погинула у саобраћајној несрећи. Мујкић је лаковјерним женама просипао и разне друге срцепарајуће приче како би им се увукао под кожу, послије чега је ступао у акцију и тражио од њих новац, не устручавајући се да паре позајмљује и од њихових пријатеља.

Жртве је проналазио на интернет страници за упознавање и ко зна колико би још високообразованих, самосталних и добростојећих жена својим манипулаторским акробацијама гурнуо у финансијску булу да једна од њих није одлучила да провјери све његове приче, а потом га пријави полицији када је утврдила да је Мујкић замајава бајкама откад су се упознали.

Жене их "воде за руку"

Социолози истичу да је мушка спонзоруша пронашла свој начин да се афирмише у друштву, да га околина прихвати, те додају да такви мушкарци не доживљавају себе као традиционалисте већ препуштају женама да их "воде за руку".

Познате мушке спонзоруше свакодневно се појављују на телевизији и у новинама, али данас и свако село има понеку мушку спонзорушу.

Идеја мушких спонзоруша, према мишљењу социолога, јесте да живе на "јаслама" жена.

- Нови наметнути систем вриједности донио је на свијет и мушку спонзорушу, у ствари "паразита" који живи на рачун жена - рекла је социолог Биљана Милошевић и додала да такав начин живота бирају особе које желе да воде добростојећи живот, али да им то омогуће жене.

Она је нагласила да се увијек поставља и питање да ли мушке спонзоруше имају емоције према особи са којом и на чији рачун живе.

Милошевићева је истакла да мушке спонзоруше увијек бирају жене које су познате јавности, а од којих имају финансијску корист.

Према мишљењу психолога Александра Милића, у овом систему вриједности људи не бирају средства да било како дођу до новца и живе лагодно.

- Тамо гдје човјек својим способностима не може да постигне виши ниво стандарда, то онда постиже нижим вриједностима, као што је наплаћивање услуга. То је својствено људима који немају одређене вриједности да се докажу и да стичу услове за виши стил живљења на прихватљив начин - казао је Милић.

Нагласио је да се тако може зарађивати само у одређеном периоду живота, док човјек не изгуби тјелесне вриједности и оно што га чини привлачним.

- Послије то нестаје и та профитабилност кратко траје и не обезбјеђује никакву сигурност - рекао је Милић.

Мушке спонзоруше срећније у везама

За традиционалног мачо мушкарца идеја да његова партнерка зарађује више од њега може опасно нарушити њихов однос, али најновије истраживање показало је да су мушкарци са мало "прогресивнијим" ставовима срећнији у својим везама.

Будући да се већ дуже вријеме усталила свакодневица да оба партнера у вези раде, ситуација у којој жена зарађује исто, или више од мушкарца постала је нормална, али за мушкарце васпитане на идеји да они доносе хљеб на сто може бити неподношљива.
Међутим, "нови мушкарци", без нервирања, једноставно прихватају такву ситуацију као дио живота.

- Наши резултати демонстрирају важност идеологије мушкости у схватању како и зашто ће мушкарци с партнеркама које зарађују више од њих имати мање или више квалитетан љубавни однос. Резултати су једнако важни мушкарцима у браку, као и онима у везама - изјавио је Патрик Кулин, који је са Џејем Вејдом направио студију која је показала да мушкарци који нису толико традиционални не дају превелику важност чињеници ко зарађује више, те као резултат имају много квалитетнију везу са својим партнеркама.

Иако је улога мушкараца као јачег пола још увијек широко распрострањена широм земље, у модерном свијету више није усамљен случај, већ правило, да жене зарађују исто, ако не и више новаца.

Кулин и Вејд направили су истраживање над 47 мушкараца у везама с партнеркама које имају већу плату и сазнали да што је мушкарац повезанији с традиционалним поимањем мушкости у вези, то је веза лошија ако жена у вези зарађује више. С друге, пак, стране, што је мушкарац у вези мање повезан с таквим поимањем, а жена зарађује више од њега, веза је успјешнија.

Ријалити шоу

Рођака фудбалера Вејна Рунија, која је својевремено била у вези са Мариом Балотелијем, Холи Хендерсон (33), у свом ријалитију "Секс, лажи и како одрати фрајера" учи дјевојке да постану спонзоруше. Модел Холи Хендерсон у мају је на британском "Каналу 4" почела да емитује свој ријалити посвећеном лијепим дјевојкама које желе да живе на туђи рачун.

"Раскош"

Пјевачица Ивана Ковач написала је прошле године пјесму о мушким спонзорушама, а каже да је свака њена сличност са стварним догађајима случајна. Сингл Иване Ковач који говори о мушким спонзорушама носи назив "Раскош".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана