За ово у Грчкој можете бити папрено кажњени, а код нас није прекршај

ГС
За ово у Грчкој можете бити папрено кажњени, а код нас није прекршај

Сезона љетовања се примиче, а као и сваке године међу најпопуларнијим дестинацијама је Грчка.

Стога, ако сте се одлучили да тамо љетујете, битно је да знате да можете добити папрену казну, и то за ствар која код нас није прекршај.

Наиме, реформа у саобраћајним законима Грчке донијела је нове казне за возаче који пуше цигарете док возе.

До омиљених дестинација у Грчкој наши туристи најчешће одлазе сопственим превозом, а то значи да је потребно да будете додатно на опрезу јер вас у тој земљи, уколико не возите по правилима саобраћаја, могу сачекати прилично високе казне за прекршаје.

Иако у Грчкој нови и знатно строжи закон о друмском саобраћају постоји од 2019. године, није згорег подсјетити се колико ће вам сваки саобраћајни прекршај направљен у овој земљи вишеструко повећати трошак летовања.

Од 16. октобра 2019. пушење није забрањено само на свим јавним затвореним просторима у Грчкој, већ и на игралиштима и другим отвореним површинама које дјеца посјећују. Поред тога, забрањено је пушење у приватном возилу са дјецом млађом од 12 година.

Забрана пушења сада се примјењује на таксије, болнице и друге здравствене установе, школе и универзитете, ресторане, кафиће, мјеста за живу музику и ноћне клубове, чекаонице, аеродроме. Новим законом забрањено је и пушење на спортским теренима и на отвореним стадионима.

Новим нацртом закона укида се и дио којим су била изузета велики простори за забаву и ресторани који су одредили дијелове за пушење затворене од остатка објекта.

Казне ће такође бити строже, од 50 до 500 евра за пушаче који крше забрану и од 500 до 10.000 евра за менаџере или власнике предузећа или установа у којима је прекршен закон о пушењу. Након пет таквих кршења, дозвола за рад ће бити одузета.

Они који продају дуванске производе малољетницима сада ће бити кажњени од 500 до 10.000 евра, а дозвола за рад ће им бити одузета након пет прекршаја.

Казне за возаче који пуше у аутомобилу

Таксисти, возачи аутобуса као и возачи приватних аутомобила који се не придржавају овог закона мораће да плате посебно високе казне.

Возачи који крше закон о пушењу – пуше у приватном возилу са дјететом млађим од 12 година, биће кажњени новчаном казном у износу од 1.500 евра и одузимањем возачке дозволе на мјесец дана.

Такође, ако се пуши у службеном возилу у ком је малољетно дијете млађе од 12 година, новчана казна износиће 3.000 евра. И у овом случају такође возачка дозвола власника возила биће одузета на мјесец дана, наводи се на сајту "Грчкаинфо".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана