Рођени 29. фебруара креативци са шестим чулом

Глас Српске
Рођени 29. фебруара креативци са шестим чулом

БАЊАЛУКА - Према народним предањима, преступна година је баксузна, али за дјецу рођену 29. фебруара кажу да су креативна, способна и надасве јединствена. Они се сматрају срећницима који најчешће посједују шесто чуло.

 

Иако је рођена прије 80 година, Спасенија Јовановић из Бијељине има тек 20 прослављених рођендана, јер се толико пута дан њеног рођења налазио у календару. Рођена је 29. фебруара 1940. године код Шековића.

- У периоду када сам рођена, рођенданима се није придавало значаја, а посебно што је период мог одрастања обиљежио Други свјетски рат - испричала је “млада” бака за “Семберске новине”.

Како је казала, кроз живот су је пратиле многе недаће, али и ред, рад и дисциплина.

Са супругом Маријаном добила је двије кћерке и од тада су почели више пажње посвећивати рођенданима, али када је ријеч о њеном рођендану, истиче да датум није важан.

- То је само број. Важније од тога је да сваког дана у години будем човјек, да сви живимо живот као добри људи, окренути једни другима, са разумијевањем, поштовањем и љубављу - поручила је Спасенија.

Да је истина да су “преступници” креативни и вриједни, потврђује и Миланка Митрић која од своје шесте године уређује странице културе у “Гласу Српске”.

- Може се рећи да је дан мог рођења додатно посебан јер је тада одржан референдум о независности Републике БиХ од СФРЈ 1992. године - казала је Митрићева и истакла да су људи око ње најчешће у недоумици када да јој честитају те се због тога славље продужи на два дана.

Према ријечима Митрићеве, обиљежавање дана рођења највише воли због блиских људи те каже да датуми нису важни, него људи и необично обиљежавање момента пролазности.

- Често се шалим са породицом и пријатељима да би најбоље било да у години у којој немам рођендан измислим било који датум по свом нахођењу и у потпуности мијењам датум рођења - кроз смијех каже Миланка и добацује да не би била лоша идеја да се то уведе као правило.

Ове суботе угасиће чак седам свјећица, али млађахне године је нису спријечиле да свакодневно ради одговоран и битан посао.

Колеге из редакције за њу имају само ријечи хвале те истичу за Миланку да до сада нису имали тако младу уредницу, али да се избори са сваким изазовом с којим се свакодневно суочава на послу.

Према неким прорачунима, шанса да се неко роди 29. фебруара је један напрема 1.500, али шанса да двије колегинице дијеле исту страст према писаној ријечи је још мања, али не и немогућа.

Тако се и “Независне новине” могу похвалити новинарком Сандром Вукић која има “само” девет година.

- То што сам рођена 29. фебруара свима је занимљиво, па и мени. Рођендан сваке године обиљежавам, када нема 29. фебруара, онда је то обично 1. март, али честитке стижу оба дана - казала је Вукићева.

Додаје да друштвене мреже, посебно “Фејсбук”, њен рођендан славе 28. фебруара те јој пријатељи три године тада честитају, а онда четврте на прави датум. Вукићева каже да јој године никада нису представљале проблем, јер, како је вицкасто рекла, “још увијек сам млада, а како и не бих када у суботу пуним округлих девет година”.

Иако њих двије дијеле исту страст према новинарству, нису једине које дијеле овај необични датум рођења. Од 1972. године на подручју Бањалуке 29. фебруара рођене су 134 особе, а највише “преступне дјеце” рођено је 1988. године и то укупно 17, док је у Бијељини у посљедњих пола вијека на 29. фебруар рођено 52.

Наше новинарке, али и многи други свјетски великани и успјешни људи доказ су да разна сујевјерја везана за овај датум нису истинита, него да наш живот првенствено одређују наш труд, залагање и рад на себи. Сви људи су јединствени, али ове године посебне жеље шаљемо “преступницима”, јер ће до сљедећег правог датума рођења чекати наредне четири године.

Познати рођени 29. фебруара

1468. Паул Трећи, римски папа

1792. италијански композитор Ђоакино Антонио Росини

1824. црногорски писац и политичар Стефан Митров Љубиша

1860. амерички статистичар и проналазач Херман Холерит

1892. њемачки глумац и режисер Ернст Лубич

1900. грчки књижевник и добитник Нобелове награде за књижевност Гиоргос Сеферис

1920. амерички глумац Џејмс Мичел

1940. истанбулски патријарх Бартоломеј Први

1944. амерички глумац Денис Фарина

1976. амерички кошаркаш Вонтиго Камингс

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана