Рим: Новчићи из Фонтане ди Треви финансирају народну кухињу и социјалне пројекте

Tanjug
Рим: Новчићи из Фонтане ди Треви финансирају народну кухињу и социјалне пројекте

РИМ - Новчићи које туристи бацају у чувену римску Фонтану ди Треви, ради здравља, љубави или повратка у Вечни град, ваде се из барокне фонтане два пута недјељно, након чега се односе у хуманитарну организацију католичке цркве Каритас.

Ова организација затим броји ситан новац из фонтане и користи га да финансира народну кухињу и друштвено корисне пројекте, наводи Ројтерс.

Каритас је 2022. прикупио 1,4 милиона евра из фонтане, а очекује се да се још више новца скупило током претходне године, превасходно због легенде која каже да ако се новчић десном руком убаци у Фонтану ди Треви преко левог рамена, повратак у Рим је осигуран.

Из фонтане, која се исушује ради чишћења два пута месечно, такође се вади накит, протезе, вјерски симболи, па чак и пупчане врпце.

Вађење новчиц́а је занимљив догађај, који укључује четири радника регионалног комуналног предузец́а АЦЕА, а они том приликом балансирају на ивици велике Салвијеве фонтане, користец́и дугачке метле и усисна цријева.

Новчиц́и се затим предају Каритасу, гдје се суше феном за косу, сортирају и пребројавају. 

Знакови око фонтане објашњавају да је ситниш намењен у добротворне сврхе, као и да је узимање новчића из фонтане кажњиво.

Рим је један од најпосећенијих градова света, у који годишње долази око 21 милион туриста, а Фонтана ди Треви, завршена средином 18. вијека, приказује статуу Тритона кроз коју илуструје тему кроћења воде.

Једна од најпознатијих филмских сцена из дијела редитеља Федерика Фелинија "Ла Долце Вита" фокусирана је око ове фонтане, у коју Анита Екберг улази и позива Марчела Мастројанија да јој се придружи.

Улазак у Фонтану ди Треви је данас забрањен, а туристи који прекрше ово правило плаћају казну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана