Океани се гуше: Мртве зоне од 1950. нарасле чак четири пута

Агенције
Океани се гуше: Мртве зоне од 1950. нарасле чак четири пута

Научници упозоравају да су мртве зоне у којима нема кисеоника нарасле четири пута од 1950. године. Истовремено је број подручја с изузетно ниским нивоом приобалног кисеоника нарастао десет пута.

Како преноси Гардијан, морске животиње у тим зонама не могу да преживе и садашњи трендови воде према масовном изумирању, што би могло да остави катастрофалне посљедице по стотине милиона људи који зависе од мора.


Главни узрок губитка нивоа кисеоника у морима јесу климатске промјене које смо проузроковали употребом фосилних горива. Топлија планета загрејала је океане, а топлија вода садржи мање кисеоника. Осим тога, мртве зоне у обалном подручју настају и због ђубрива и отпадних вода које с копна завршавају у мору.

Дениз Брајтбург из истраживачког центра Смитсонијан каже да су масовна изумирања у историји наше планете била повезана с топлијом климом и дефицитом кисеоника у морима.

"Садашњи живот нас води у том смјеру. Али, посљедице останка на том путу толико су црне за људе, да је тешко замислити да би отишле тако далеко", рекла је Брајтбартова и додала да је у питању проблем који је могуће рјешити.

Научница упозорава да су климатске промјене глобално питање, али и да локалне акције могу да буду корисне. Указала је на примере Темзе у Енглеској и залива Чесепик у САД, у којима су нестале мртве зоне.

Таквих зона је 1950. било мање од 50, а данас их има више од 500.

Роберт Дијаз са Института за поморске науке Вирџиније каже да ова појава није приоритет за политичаре и владе широм свијета и да ће морати да дође до огромног морталитета риба прије него што се схвати које опасности носе ниски нивои кисеоника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана