Ивица Дачић, предсједник Народне скупштине Србије и лидер СПС-а: Србија не тражи ни мање ни више од потписаног у Дејтону

Дарко Момић
Ивица Дачић, предсједник Народне скупштине Србије и лидер СПС-а: Србија не тражи ни мање ни више од потписаног у Дејтону

Србија и БиХ имају добре и прагматичне односе и немамо никаквих проблема када је реч о економији, сарађујемо у разним областима и без икаквих проблема, а о односима Србије и Републике Српске нећу много да говорим, они су братски и стално напредују, јер и једни и други сваког дана радимо на томе, поручује у интервјуу за новогодишњи број “Гласа Српске” предсједник Народне скупштине Републике Србије и лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић.

Он додаје да је БиХ важна за економију Србије, јер је послије Њемачке и Италије треће тржиште на коју компаније из Србије највише извозе, истичући да Србија не доводи у питање суверенитет БиХ, али да ће, као и до сада, свом својом снагом и ауторитетом бранити Републику Српску и њену уставну позицију у БиХ.

- Током целе ове године Србија и БиХ су веома добро сарађивале у вези са контролом и сузбијањем епидемије. Наше односе повремено нарушавају неодговорне политичке изјаве из Сарајева, које се најчешће тичу Републике Српске и Косова и Метохије, и ту су тачке спорења, али не нашом кривицом, наравно. Једноставно, не допуштамо да се о нашим највишим државним интересима, а то јесу Република Српска и Косово и Метохија, говори на начин који није пријатељски и није добросуседски - каже Дачић.

ГЛАС: Када је ријеч о тим односима, који су били највећи изазови или трзавице у протеклој години и шта очекујете у 2021. години?

ДАЧИЋ: Поделили смо терет кризе настале епидемијом вируса корона. За све нас ово је било велико искушење, али показали смо да смо солидарни и тако лакше пребродили невољу. Србија је помагала грађанима БиХ да се хуманитарним летовима врате кући из свих крајева света, на граничним прелазима олакшавали смо режим преласка... Али ни ова година није прошла без напада на Републику Српску и без мешања у наше унутрашње ствари око Косова и Метохије, што је недопустиво. И 25. годишњица Дејтонског споразума била је, нажалост, прилика да се поново чују гласови о његовом мењању испод жита, о унитаризацији БиХ, о укидању Републике Српске. Нажалост, мислим да ће се ове теме наставити и у години пред нама, јер ни после четврт века многи не могу да прихвате да је Република Српска реалност и да је немогуће избацити је из одлучивања.

ГЛАС: Иако се из Сарајева свако мало чује нека опаска и оптужба на рачун Србије, с друге стране нема одговора те врсте, а и сам високи представник Валентин Инцко недавно је рекао да предсједник Србије Александар Вучић ниједном изјавом није довео у питање БиХ као државу. Плашите ли се да би се то “неодговарање” могло погрешно протумачити као слабост Србије?

ДАЧИЋ: Велика је грешка ако било ко протумачи политику Србије као слабост. То што на бруталне нападе из Сарајева одговарамо крајње уздржано и стално понављамо да не доводимо у питање суверенитет БиХ, то је одраз наше снаге и ауторитета у међународним оквирима, а никако слабости. Морам да признам да је председник Вучић доследнији од мене у таквој политици, ја бих одговарао много оштрије, али знам да бисмо се тиме изједначили са онима који нас нападају и тако показали слабост. Слично се дешава и око Косова и Метохије. Ми не реагујемо на 90 одсто напада из Приштине, не зато што их се плашимо, већ баш зато што знамо да смо много јачи и да нам не треба увлачење у такве сукобе. Све то врло добро знају и у међународној заједници и Србија је тиме изградила велико уважавање.

ГЛАС: Која је доња граница испод које Србија неће ићи када су у питању односи са БиХ?

ДАЧИЋ: То је пре свега опстанак Републике Српске и очување њене уставне позиције у оквиру БиХ. Србија је гарант Дејтонског споразума и дужна је да га брани од свих оних који би да га промене, не питајући за то конститутивне народе и ентитете. То није могуће и ми на то стално упозоравамо, па и сада када су такве приче поново актуелизоване поводом 25 година од Дејтона. Србија најдоследније брани тај споразум од свих који су учествовали у његовом доношењу. Ми само тражимо да се поштује оно што је тада потписано и што је уграђено у Устав БиХ, ни мање ни више од тога. Звучи једноставно, али ви добро знате да уопште није тако и да већ четврт века слушамо исте нападе.

ГЛАС: Прошло је више од пет година од покушаја убиства Александра Вучића у Сребреници, али нема озбиљних помака у истрази. Како то коментаришете?

ДАЧИЋ: Реч је о чистој опструкцији и покушају да се један историјски чин, а то јесте био одлазак председника Вучића у Сребреницу и његова почаст жртвама, потпуно анулира, као да се никада није ни десио. На Балкану у послератном периоду није било важнијег догађаја од тог када је реч о помирењу и симболичном отварању новог доба у односима Србије и БиХ, Срба и Бошњака. А неко то није желео. Хтео је да то спречи на монструозан начин, новим злочином, а када то, на срећу, није успело, кренуло се у заташкавање. Не очекујем ништа нарочито од те истраге, али очекујем од страних представника да овом догађају посвете већу пажњу, да врше притисак да се он правно оконча, али и да га сматрају оним што јесте, а то је највећи државнички чин ка помирењу који је Балкан видео у последњих 25 година.

ГЛАС: Да ли је Споразум о специјалним и паралелним везама Србије и Српске у пуној функцији?

ДАЧИЋ: И у Београду и у Бањалуци трудимо се да га максимално испунимо. Никада не можете бити потпуно задовољни, јер се увек отварају нова поља за сарадњу и то је добро, али то значи да не стојимо у месту. Србија жели да још више помаже и да инвестира у РС, а то знају и наше компаније, које подстичемо да кад бирају пословне опције најпре гледају ка Републици Српској.

ГЛАС: Како коментаришете могућност “аутоматског” давања држављанства Србије грађанима Републике Српске, по узору на Хрвате из БиХ који без претјеране процедуре добијају држављанство Републике Хрватске?

ДАЧИЋ: То је здрава иницијатива и сигуран сам да ће се о њој детаљније разговарати у нашим честим сусретима, а моје мишљење је да то може само да унапреди односе и да никога не угрожава. Као што сте рекли, такво решење већ постоји за Хрвате из БиХ у оквиру Хрватске, а додао бих и пример Мађарске, која такође даје држављанство својим сународницима из окружења. Зашто не бисмо то урадили, ако тиме помажемо људима.

ГЛАС: Да ли ће Вашим одласком са функције министра спољних послова Србије бити заустављен процес повлачења признања независности Косова и Метохије?

ДАЧИЋ: То је била државна одлука, коју је Министарство спољних послова спровело изузетно ефикасно. Овом нашом акцијом број чланица УН које признају Косово спао је на мање од половине. То је огроман дипломатски успех, јер смо показали да се позиција Србије мора уважавати као равноправна. Не можете тражити да дијалог напредује, а да у исто време притискате чланице УН да признају Косово, што су све време радиле најутицајније земље запада. Сада је то престало, јер су ти велики видели да мала Србија има ефикаснију контрамеру за њихове непринципијелне притиске.

ГЛАС: Шта сте рекли или препоручили Вашем насљеднику на челу српске дипломатије Николи Селаковићу приликом примопредаје дужности?

ДАЧИЋ: Иако млађи од мене, Никола Селаковић је искусан у политици и драго ми је што је постао шеф дипломатије и уверен сам да ће бити успешан на тој дужности. Србија има јасну спољну политику, а то је предуслов да и њена дипломатија буде успешна. Разговарали смо о приоритетима, а међу њима су најважнији борба за Косово и Метохију и још ближи односи са Републиком Српском.

ГЛАС: Да ли је Косово и даље најскупља српска ријеч?

ДАЧИЋ: Косово и Метохија је и даље без премца најважније државно питање Србије, то ће и остати док не будемо дошли до решења које ће на дуги рок значити мир, нормалан живот Срба на Косову и Метохији и пуну заштиту наших националних и државних интереса. Боримо се за то свим снагама, и дипломатијом и економијом, јачањем наших безбедносних снага, свиме што имамо. Протеклих година успели смо да померимо ствари у нашу корист и од закуцане косовске независности дођемо до тога да се без Србије не може наћи ниједно решење за будућност. То је огроман преокрет и није могло да га буде без наше одговорне политике, коју је дириговао и спроводио пре свих председник Вучић. Имамо још много изазова пред собом, дијалог је поново у застоју и поново због Приштине, не због нас. Имаћемо у Америци новог председника и администрацију, а све то утиче на ово наше најважније питање, али спремни смо да наставимо договоре и убеђени смо у наш успех.

ГЛАС: Како је бити шеф српског парламента у којем практично нема опозиције?

ДАЧИЋ: Ја сам добио огромну част избором за председника Народне скупштине, а надам се да сам је и заслужио. Дуго сам већ у политици и увек сам био биран за народног посланика, већ 28 година, тако да гајим огромно поштовање и одговорност према парламенту. Ово је најважнија функција на којој сам до сада био, а био сам и премијер и министар унутрашњих, па спољних послова... А то што је у Скупштини мање опозиције него што су очекивали, то је искључиво питање за њих, не за мене. Они који нису у Скупштини једини су за то одговорни. Они који су у јуну бојкотовали изборе сада се кају и кажу да је то био погрешан потез. Потпуно исто десило се 1997. године када је део тадашње опозиције такође бојкотовао изборе, после чега су се кајали исто као и ови сада. Не терам их да познају историју, али могли би бар да знају азбуку демократије, а то је да ако хоћете да учествујете у политичком животу, онда морате да изађете на изборе. Нико у Европи није подржао бојкот, нити је разумео шта је његов циљ. Али то је њихов проблем. Скупштина Србије била је изузетно активна од свог конституисања, ради ефикасно и поштује све демократске стандарде. Мени као њеном председнику то је једино важно. 

ГЛАС: Какво је стање у Социјалистичкој партији Србије, да ли има дисидената?

ДАЧИЋ: Да има разлога за незадовољство, то би се већ видело, али тих разлога нема. Ја сам задовољан изборним резултатима, добили смо знатно више посланика него у претходном сазиву, имамо и чланове Владе из наших редова и то у важним ресорима, као и у другим државним институцијама. Сарадња са СНС-ом наставља се на најбољи могући начин, што смо одавно препознали као најбољи рецепт за напредак Србије, али и као врло јасну вољу наших грађана. 

ГЛАС: Како гледате на стање међу социјалистима с ове стране Дрине и подјеле до којих је дошло у протеклој години?

ДАЧИЋ: Социјалисти су традиционално једна од најкомпактнијих и најстабилнијих партија у Републици Српској и зато нисмо благонаклоно гледали на поделе међу њима, јер је реч о нашој сестринској партији. Драго ми је да су се ствари у међувремену стабилизовале, јер је то важно и због стабилности коалиције са СНСД-ом, чији је Социјалистичка партија дугогодишњи поуздани партнер. Ми смо и на последњим локалним изборима свесрдно подржали социјалисте и Петра Ђокића као државотворну партију и као важан чинилац стабилности Републике Српске и јаких односа са Србијом.

ГЛАС: Највећи лични успјех у протеклој години?

ДАЧИЋ: Избор за председника Народне скупштине, ако изузмемо то да смо сви у породици успели да се сачувамо од вируса. Нову дужност доживљавам као највишу почаст и као најодговорнији задатак у досадашњој каријери.

ГЛАС: А највећи неуспјех?

ДАЧИЋ: Не бих рекао да је неуспех, јер је то био резултат договора државног врха, али уверен сам да је Србија могла да дође до још неког повлачења признања Косова. Али и ова бројка од 18 држава које су то учиниле је за поштовање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана