Испод цркве у Турској пронађен гроб Светог Николе, археолози траже кости

ГС
Foto: Агенције

Гробница Светог Николе, откривена је након што су археолози открили остатке древне цркве у Турској која је била потопљена порастом нивоа мора у Медитерану током средњег вијека.

Света фигура, која је живјела између 270. и 343. године нове ере, најпознатија је по насљеђу новца који је давао сиромашнима, а посебно по причи о томе како је три дјевојке даровао са врећама злата да би их спасио од проституције.

Још једна црква подигнута је на врху древне базилике да би заштитила свечев гроб, али тек недавно су археолози открили мозаик и камени под са претходног светилишта. То их је довело до посљедњег почивалишта Светог Николе, преноси Дејли Мејл.

Тим који је ово открио тврди да је Свети Никола живио и умро у Турској, преноси новинска агенција Демирорен.

Археолози су годинама радили на локалитету, пажљиво уклањајући подове са цркве Светог Николе која се налази у Турској. Уклањање је открило подове првобитне цркве која је изграђена након што је Свети Никола умро 343. године нове ере.

Оригинални темељ откривен је 2017. године када су истраживачи помоћу електронских анкета пронашли рупе испод пода цркве.

Византијска црква подигнута на древним темељима била је мјесто за молитву православних хришћана између 5. и 12. вијека и окружена је статуама Светог Николе. Такође је додат на листу свјетске баштине Унеска 1982. године.

Тим је најавио да су можда пронашли гроб Светог Николе, али и даље раде на пажљивом уклањању пода са византијске цркве како се не би оштетили.

Осман Еравсар, шеф покрајинског одбора за очување културног насљеђа у Анталији, изјавио је за новинску агенцију Демирорен прошле недјеље: "Прва црква је потопљена са порастом Средоземног мора, а неколико вијекова касније, нова црква је подигнута изнад. Сада смо стигли до остатака прве цркве и пода којим је корачао Свети Никола."

Записи показују да је Свети Никола сахрањен у цркви подигнутој у његово име, међутим, гдје се тачно налази његово тијело је увијек била мистерија. Истраживачи сада вјерују да је у вријеме његове смрти 343. године нове ере, Свети Никола био сахрањен у цркви у Демреу, гдје је неометано лежао до 11. вијека.

Раније се вјеровало да су остатке старе 1.674 године трговци прокријумчарили у италијански град Бари 1087. Међутим, турски археолози сада сугеришу да су уклоњене погрешне кости - а оне које су отишле у Италију припадале су анонимном свештенику.

Сахрањен је у својој цркви, а до 6. века његово светилиште је постало познато. Откриће гроба разбија мистерију гдје је светац положен, а тим је недавно открио и фреску Исуса Христа.

Византијска црква је такође више пута оштећена и обнављана током 8. и 9. вијека. Такође је била потопљена и затрпана, остајући скривена деценијама док није поново откривена 1956.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана