Кабо де Рока - парк природе

Сања Амиџић
Кабо де Рока - парк природе

Кабо де Рока или Стјеновити рт је најзападнија тачка Европе и Португалије. Висок је око 144 метра и данас је популарно туристичко одредиште. Смјештен је у парку природе Синтра-Цасцаис, 42 километра сјеверозападно од Лисабона.

У овом рту се налазе запањујуће природне љепоте које туристи посјећују само у случајевима када се налазе у Лисабону. Али овај Стјеновити рт оставља много другачији утисак - стрме стијене о које се разбијају таласи Атлантика, изазивају страхопоштовање али и дивљење.

На рту се налази светионички комплекс. Када на то мјесто стигнете аутобусом или приватним аутомобилом паркинг се налази код туристичког инфо-центра који је смјештен у самом срцу овог мјеста.

Када погледате равно ту се налази велики крст са плочом на којој су исписани стихови славног пјесника Луиса де Камоиса и тачне географске координате. Уколико желите да откријете нове чари рта никако се немојте зауставити на овом мјесту него крените путањом лијево или десно.

Лијево вас очекује благо нагнута камена стаза која вас води до тераса са које имате прелијеп поглед према југу, прије свега према ували и стијенама које запљускује Атлантски океан. А ако кренете десно, стаза вас води директно светионику одакле имате одличан утисак на којој висини се налазите.

Уколико имате у плану да до овог мјеста дођете аутобусом, ту су аутобуске линије којима свакодневно саобраћају из околних градова до овог рта, а цијене карте се крећу од шест до осам марака зависно одакле путујете.

Угодан смјештај можете наћи у бројним хотелима који се налазе непосредно близу ове туристичке атракције, а цијене ноћења  крећу се од 80 до 250 марака, зависно од услуге.

Добар смјештај увијек прати добра и укусна храна, а ручак у овом дијелу Португалије можете наћи од 70 марака па навише.

Стјеновити рт представља мјесто за одмор и душе и тијела.

Сувенири

"Сертификат" је оригинални сувенир Кабо де Рока који потврђује да сте били на овом туристичком мјесту, а можете га купити у туристичком центру који се налази непосредно прије великог крста. Постоји мања и већа плочица сертификата, мања кошта 10, а већа 20 марака.

 

Услуге  Цијене у КМ

Смјештај 170

Сок 5

Кафа 8

Сувенири 15

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана