Забрињавајући подаци: Крчење Амазонске прашуме у Бразилу на највишем нивоу у протеклих 12 година

ГС
Foto: Илустрација

Крчење Амазонске прашуме у Бразилу достигло је највиши ниво од 2008. године, саопштила је бразилска свемирска агенција Инпе.

Од августа 2019. до јула 2020. године уништено је 11.088 квадратних километара шуме, што је повећање за 9,5 посто у односу на претходну годину.

Амазонска прашума је кључна за успоравање глобалног загријавања, а научници тврде да је претрпјела губитке убрзаним темпом откако је предсједник постао Жаир Болсонаро у јануару 2019. године. Он је подржавао агрикултуру и рударство у највећој свјетској прашуми, која је дом три милиона врста биљака и животиња, као и милион домородаца.

Посљедњи подаци указују на велико повећање у односу на 7.536 квадратних километара из 2018. године, односно годину прије него је Болсонаро постао предсједник.

Нове бројке су прелиминарне, а званична статистика ће бити објављена почетком сљедеће године.

Бразил је раније поставио циљ да успори темпо крчења шуме на 3.900 квадратних километара годишње до ове године.

Осим што подржава развој у прашуми, Болсонаро је укинуо финансирање федералних агенција које имају моћ да кажњавају и хапсе оне који крше закон о околишу.

Болсонаро се такође раније сукобљавао с агенцијом Инпе због података о крчењу шуме, те ју је оптужио да уништава репутацију Бразила, преноси портал Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана