Zabrinjavajući podaci: Krčenje Amazonske prašume u Brazilu na najvišem nivou u proteklih 12 godina

GS
Foto: Ilustracija

Krčenje Amazonske prašume u Brazilu dostiglo je najviši nivo od 2008. godine, saopštila je brazilska svemirska agencija Inpe.

Od avgusta 2019. do jula 2020. godine uništeno je 11.088 kvadratnih kilometara šume, što je povećanje za 9,5 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Amazonska prašuma je ključna za usporavanje globalnog zagrijavanja, a naučnici tvrde da je pretrpjela gubitke ubrzanim tempom otkako je predsjednik postao Žair Bolsonaro u januaru 2019. godine. On je podržavao agrikulturu i rudarstvo u najvećoj svjetskoj prašumi, koja je dom tri miliona vrsta biljaka i životinja, kao i milion domorodaca.

Posljednji podaci ukazuju na veliko povećanje u odnosu na 7.536 kvadratnih kilometara iz 2018. godine, odnosno godinu prije nego je Bolsonaro postao predsjednik.

Nove brojke su preliminarne, a zvanična statistika će biti objavljena početkom sljedeće godine.

Brazil je ranije postavio cilj da uspori tempo krčenja šume na 3.900 kvadratnih kilometara godišnje do ove godine.

Osim što podržava razvoj u prašumi, Bolsonaro je ukinuo finansiranje federalnih agencija koje imaju moć da kažnjavaju i hapse one koji krše zakon o okolišu.

Bolsonaro se takođe ranije sukobljavao s agencijom Inpe zbog podataka o krčenju šume, te ju je optužio da uništava reputaciju Brazila, prenosi portal Kliks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana