Вријеме линча и (не)достижна правда

Г.С.
Вријеме линча и (не)достижна правда

Поротници из Мисисипија су установили да нема довољно доказа на основу којих би подигли оптужницу против жене чије су оптужбе довеле до линча 14-годишњег Афроамериканца 1955. године. Емет Тил је линчован у Мисисипију након што је оптужен да је увриједио бијелу жену у породичној продавници прехрамбених производа. Његове убице су ослобођене. Дјечак је постхумно постао икона покрета за грађанска права у САД.

Убиство четрнаестогодишњег Афроамериканца Емета Тила 1955. године подстакло је борбу за грађанска права у Сједињеним Америчким Државама.

Роза Паркс, афроамеричка активисткиња за људска права коју је амерички Конгрес прогласио мајком модерног Покрета за људска права, постала је позната када је 1. децембра 1955. наставила да сједи у аутобусу намијењеном бијелим путницима. "Мислила сам на Емета Тила", рекла је једном приликом Роза Паркс.

Њено хапшење и након тога суђење због грађанске непослушности имало је за посљедицу бојкот аутобуског саобраћаја у Монтгомерију - био је то један од највећих и најуспјешнијих масовних покрета против расне сегрегације у историји, који је Мартина Лутера Кинга Јуниора, промовисао у вођу Покрета за људска права.

Случај убиства Емета Тила пољуљао је темеље тадашњег Мисисипија, јер је постало јасно да чак ни дијете није било сигурно од расизма, задртости и смрти, рекла је три деценије касније Мирли Еверс, удовица америчког борца за грађанска права Медгара Еверса.

О убиству Емета Тила написане су драме, пјесме и снимљени документарци и филмови. Филм "My Nephew Emmet " драматизује лик Тиловог ујака Моузеса Рајта док чека Тилове убице. Филм је номинован за Оскара за најбољу кратку акцију уживо 2018.

Нико није одговарао за смрт дjечака, нити ће

Каролин Брајан Донхем, која данас има 87 година, могла је сада да се суочи са оптужбама за киднаповање и убиство дјечака, али су поротници сматрали да за то нема довољно доказа. Мале су шансе да она икада одговара за убиство Емета Тила.

Тилов рођак, свештеник Вилер Паркер Џуниор осудио је одлуку пороте и назвао је "несрећном, али очекујућом".

Емет Тил из Чикага је био у посјети породици када је ушао у продавницу у којој је радила тада 21-годишња госпођа Донхем. Она је оптужила Тила да се понашао неприкладно, кокетирао и да ју је физички и вербално напао док је била сама у радњи. Њен супруг и његов полубрат су отели дијете под претњом пиштољем, мучили га, пуцали му у главу и његово изубијано тијело бацили у ријеку Талахаси.

На сахрани дјечака, његова мајка Мами Тил Мобли је инсистирала да се ковчег отвори како би сви видјели шта је учињено дјечаку. Објављене фотографије шокирале су нацију.

Двојица киднапера, Рој Брајант и Ј. В. Милам су ухапшени због убиства, али их је порота, у којој су били само бјелци, ослободила. Касније су у једном интервјуу признали убиство, али нису се опет нашли пред судом. Обојица су преминула.

Госпођа Донхем није била приведена. Међутим, у јуну је група која је претраживала подрум локалне суднице пронашла судски налог за хапшење, који никада није био уручен. Тадашњи шериф је рекао да није хтио да оптерећује мајку два мала дјетета.

Она је у необјављеним мемоарима навела да није знала шта ће се догодити са Тилом након што га је оптужила да ју је малтретирао, као и да је порицала да је он тај који ју је узнемиравао, када су га њен супруг и дјевер довели да га идентификује. Наиме, рекла је да је он сам рекао да је то учинио.

У сваком случају, чини се да породица Емета Тила никада неће дочекати правду, преноси РТС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана