Vrijeme linča i (ne)dostižna pravda

G.S.
Vrijeme linča i (ne)dostižna pravda

Porotnici iz Misisipija su ustanovili da nema dovoljno dokaza na osnovu kojih bi podigli optužnicu protiv žene čije su optužbe dovele do linča 14-godišnjeg Afroamerikanca 1955. godine. Emet Til je linčovan u Misisipiju nakon što je optužen da je uvrijedio bijelu ženu u porodičnoj prodavnici prehrambenih proizvoda. Njegove ubice su oslobođene. Dječak je posthumno postao ikona pokreta za građanska prava u SAD.

Ubistvo četrnaestogodišnjeg Afroamerikanca Emeta Tila 1955. godine podstaklo je borbu za građanska prava u Sjedinjenim Američkim Državama.

Roza Parks, afroamerička aktivistkinja za ljudska prava koju je američki Kongres proglasio majkom modernog Pokreta za ljudska prava, postala je poznata kada je 1. decembra 1955. nastavila da sjedi u autobusu namijenjenom bijelim putnicima. "Mislila sam na Emeta Tila", rekla je jednom prilikom Roza Parks.

Njeno hapšenje i nakon toga suđenje zbog građanske neposlušnosti imalo je za posljedicu bojkot autobuskog saobraćaja u Montgomeriju - bio je to jedan od najvećih i najuspješnijih masovnih pokreta protiv rasne segregacije u istoriji, koji je Martina Lutera Kinga Juniora, promovisao u vođu Pokreta za ljudska prava.

Slučaj ubistva Emeta Tila poljuljao je temelje tadašnjeg Misisipija, jer je postalo jasno da čak ni dijete nije bilo sigurno od rasizma, zadrtosti i smrti, rekla je tri decenije kasnije Mirli Evers, udovica američkog borca za građanska prava Medgara Eversa.

O ubistvu Emeta Tila napisane su drame, pjesme i snimljeni dokumentarci i filmovi. Film "My Nephew Emmet " dramatizuje lik Tilovog ujaka Mouzesa Rajta dok čeka Tilove ubice. Film je nominovan za Oskara za najbolju kratku akciju uživo 2018.

Niko nije odgovarao za smrt dječaka, niti će

Karolin Brajan Donhem, koja danas ima 87 godina, mogla je sada da se suoči sa optužbama za kidnapovanje i ubistvo dječaka, ali su porotnici smatrali da za to nema dovoljno dokaza. Male su šanse da ona ikada odgovara za ubistvo Emeta Tila.

Tilov rođak, sveštenik Viler Parker Džunior osudio je odluku porote i nazvao je "nesrećnom, ali očekujućom".

Emet Til iz Čikaga je bio u posjeti porodici kada je ušao u prodavnicu u kojoj je radila tada 21-godišnja gospođa Donhem. Ona je optužila Tila da se ponašao neprikladno, koketirao i da ju je fizički i verbalno napao dok je bila sama u radnji. Njen suprug i njegov polubrat su oteli dijete pod pretnjom pištoljem, mučili ga, pucali mu u glavu i njegovo izubijano tijelo bacili u rijeku Talahasi.

Na sahrani dječaka, njegova majka Mami Til Mobli je insistirala da se kovčeg otvori kako bi svi vidjeli šta je učinjeno dječaku. Objavljene fotografije šokirale su naciju.

Dvojica kidnapera, Roj Brajant i J. V. Milam su uhapšeni zbog ubistva, ali ih je porota, u kojoj su bili samo bjelci, oslobodila. Kasnije su u jednom intervjuu priznali ubistvo, ali nisu se opet našli pred sudom. Obojica su preminula.

Gospođa Donhem nije bila privedena. Međutim, u junu je grupa koja je pretraživala podrum lokalne sudnice pronašla sudski nalog za hapšenje, koji nikada nije bio uručen. Tadašnji šerif je rekao da nije htio da opterećuje majku dva mala djeteta.

Ona je u neobjavljenim memoarima navela da nije znala šta će se dogoditi sa Tilom nakon što ga je optužila da ju je maltretirao, kao i da je poricala da je on taj koji ju je uznemiravao, kada su ga njen suprug i djever doveli da ga identifikuje. Naime, rekla je da je on sam rekao da je to učinio.

U svakom slučaju, čini se da porodica Emeta Tila nikada neće dočekati pravdu, prenosi RTS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana