Више од 1.300 Британаца погрешно обавијештени да су заражени вирусом корона

Срна
Више од 1.300 Британаца погрешно обавијештени да су заражени вирусом корона

ЛОНДОН - Више од 1.300 људи у Британији погрешно је обавијештено да су заражени вирусом корона послије лабораторијске грешке у владином систему "Тест енд трејс", саопштило је Министарство здравља и социјалне заштите.

- Контактирано је 1.311 особа којима је погрешно речено да су њихови резултати теста на вирус корона, који је обављен између 19. и 23. новембра, позитивни - наводи се у саопштењу.

Портпарол Министарства здравља је образложио да су резултати неважећи због проблема са хемикалијама за тестирање.

- Брзо су предузете мјере како би се обавијестили они који су добили погрешну информацију, а од њих је затражено да ураде још један тест и да наставе са самоизолацијом ако имају симптоме - додао је портпарол.

Исти извор наводи да лабораторијска грешка, која је довела до проблема, представља "изолован инцидент" и да је у току истрага.

Влада је најавила додатних седам милијарди фунти за свој систем тестирања и тражења контаката ковида 19 као дио проширеног програма масовног тестирања.

Владин систем за тестирање и праћење оштро је критикован послије серије неуспјеха, а министри признају да није успио онако како су се надали.

У септембру је из овог система изгубљено скоро 16.000 позитивних евиденција случајева на неколико дана - што је узроковало кашњење у тражењу контаката.

Влада је за то окривила наслијеђени систем датотека који је пресјекао евиденцију након око 65.000 низова података.

У Британији је до сада укупно заражено око 1,6 милиона људи, док је више од 57.500 умрло.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана