Упркос пандемији значајно се продужио животни вијек, ево зашто

Срна
Foto: Илустрација

БИЈЕЉИНА - Очекивани животни вијек одраслих особа глобално се продужио за, у просјеку 6,2 године од 1990. до 2021, упркос пандемији вируса корона - показује о истраживање објављено у часопису "Лансет".

Расту очекиваног животног вијека у цијелом свијету у посљедњих 20 година допринијело је неколико фактора, међу којима је и смањење броја смртних случајева од посљедица цријевних инфекција попут дијареје.

Како објављује истраживачки тим са америчког Института за здравствену метрику и евалуацију здравља у Вашингтону, други највећи утицај на продужење очекиваног животног вијека приписује се смањењој смртности од посљедица инфекција доњег дисајног система.

То је очекивани животни вијек продужило за 0,9 година - објављено је у студији.

Кључни фактори који доприносе продужењу животног вијека јесу и смањена смртност од посљедица можданог удара и од болести крвног истема

Стручњаци напомињу да је са почетком пандемије вируса корона очекивани животни вијек у свијету "пао" за 1,6 година због великог броја смрти повезаних са ковидом 19.

Истраживачи сматрају да ће тренд дужег живота бити настављен.

У склопу студије, научници су проучили више од 56.000 узорака и података који су им били на располагању, попут резултата обдукција, пописа становништва и регистра о обољелима од рака.

Циљ је био да анализирају глобални утицај болести, повреда и фактора ризика на очекивани животни вијек одраслих особа. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана