Uprkos pandemiji značajno se produžio životni vijek, evo zašto

Srna
Foto: Ilustracija

BIJELjINA - Očekivani životni vijek odraslih osoba globalno se produžio za, u prosjeku 6,2 godine od 1990. do 2021, uprkos pandemiji virusa korona - pokazuje o istraživanje objavljeno u časopisu "Lanset".

Rastu očekivanog životnog vijeka u cijelom svijetu u posljednjih 20 godina doprinijelo je nekoliko faktora, među kojima je i smanjenje broja smrtnih slučajeva od posljedica crijevnih infekcija poput dijareje.

Kako objavljuje istraživački tim sa američkog Instituta za zdravstvenu metriku i evaluaciju zdravlja u Vašingtonu, drugi najveći uticaj na produženje očekivanog životnog vijeka pripisuje se smanjenjoj smrtnosti od posljedica infekcija donjeg disajnog sistema.

To je očekivani životni vijek produžilo za 0,9 godina - objavljeno je u studiji.

Ključni faktori koji doprinose produženju životnog vijeka jesu i smanjena smrtnost od posljedica moždanog udara i od bolesti krvnog istema

Stručnjaci napominju da je sa početkom pandemije virusa korona očekivani životni vijek u svijetu "pao" za 1,6 godina zbog velikog broja smrti povezanih sa kovidom 19.

Istraživači smatraju da će trend dužeg života biti nastavljen.

U sklopu studije, naučnici su proučili više od 56.000 uzoraka i podataka koji su im bili na raspolaganju, poput rezultata obdukcija, popisa stanovništva i registra o oboljelima od raka.

Cilj je bio da analiziraju globalni uticaj bolesti, povreda i faktora rizika na očekivani životni vijek odraslih osoba. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana