Археолози вјерују да су пронашли вилу првог римског цара Аугуста

Г.С.
Foto: Дејли Мејл

Вила у близини Везува можда је мјесто гдје је умро Аугуст, први римски цар.

Истраживачи кажу да вила коју је затрпала ерупција 79. године одговара записима о смрти римског цара 14. године.

Рушевине римске виле у близини Везува, откривене испод остатака друге виле изграђене изнад ње много година касније, можда су биле мјесто гдје је Аугуст, први римски цар, удахнуо посљедњи пут, кажу археолози.

Чини се да је ранија вила, за коју ископавања сугеришу да је била насељена прије првог вијека нове ере, уништена у разорној ерупцији вулкана Везув 79. године а каснија вила тамо је саграђена у другом вијеку.

Истраживачи са Универзитета у Токију радили су на том мјесту више од 20 година и сада се надају да ће даљња искапања утврдити да је ранија вила заиста мјесто гдје је Аугуст умро 14. године.

„Наше налазиште је вјероватно једина, или једна од само неколико могућности које имамо“, рекла је за  Марико Мураматсу, археолог са Универзитета у Токију која води пројект.

Напоменула је да то мјесто одговара списима римских историчара Тацита, Светонија и Касија Диона, који су забиљежили да је Аугуст умро 14. године у вили своје породице у близини Ноле.

Али тачна локација виле није позната, рекао је Мураматсу. Модерни град Нола налази се око 8 километара сјевероисточно од археолошког налазишта Сома Весувиана, на сјеверним падинама Везува.

Вила из другог вијека у Сома Весувиана уништена је ерупцијом Везува у петом вијеку, а њене затрпане рушевине откривене су 1929. Идентифицикова су као могућа локација Аугустове виле, али недостатак средстава спријечио је локацију да даље се истражује.

Године 2002. тим Универзитета у Токију и локални археолози започели су рад на налазишту и открили многе прекрасне мраморне кипове и друге артефакте.

 

Али студије археолошких слојева показале су да датирају након ерупције 79. године.

Сада, када су археолози ископали много дубље слојеве налазишта, открили су рушевине дијела раније виле која је тамо изграђена прије ерупције и била затрпана слојевима стијена и пепела које је избацио вулкан, преноси Кликс.

Осим тога, њихова истраживања су показала да је ерупција уништила и дијелове сјеверних падина вулкана. До сада се сматрало да је ерупција А.Д. 79. углавном погодила градове на југу, попут Помпеја.

„Сада имамо јасне доказе који показују... да је ерупција 79. године уништила зграду испод виле коју већ имамо“, рекла је Мураматсу, мислећи на структуру из другог вијека.

Чини се да су неке од до сада пронађених значајки велика просторија која се користила као складиште и дијелови приватних купаоница раније виле.

„Проучавањем ових структура можемо боље разумјети зграду и природу локације“, рекла је Мураматсу.

Њен се тим сада нада да ће осигурати средства за даљња ископавања која би могла доказати да је ово вила у којој је Аугуст умро.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана